Bieden Zonder Voorbehoud Financiering, is dat Slim? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Bieden Zonder Voorbehoud Financiering, is dat Slim?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

Bieden Zonder Voorbehoud Financiering, is dat Slim?

2 min
0

Bieden zonder voorbehoud financiering is een gevoelig onderwerp met veel risico’s wanneer je hier niet zorgvuldig mee omgaat. Je koopt een huis, tekent de koopovereenkomst terwijl je geen geld hebt. Wanneer het niet lukt om het geld bij elkaar te krijgen kun je de koop ongedaan maken door 10% boete te betalen. Hier komt het eigenlijk op neer.

De verleiding 

De verleiding is groot wanneer er meerdere kapers op de kust zijn en jij overweegt om het voorbehoud financiering te laten vallen. Vooral bij het bieden bij inschrijving wordt de druk er flink opgezet en halen mensen allerlei ideeën in hun hoofd om de woning te krijgen. Enerzijds het financieringsvoorbehoud en anderzijds de bouwkundige keuring laten vallen. Maar hoe slim is dat?

De leencapaciteit onder druk

Wanneer je na het tekenen van de koopovereenkomst en het verstrijken van de wettelijke bedenktijd geen hypotheek kan krijgen terwijl je die wel nodig hebt kun je van de koop afzien door een boete van 10% te betalen. Stel je voor dat je dit risico met je volle verstand hebt genomen en ook nog eens die 10% voor de afkoop moet lenen. En laten we er dan vanuit gaan dat er een geldverstrekker is die je die 10% wil lenen. 

Dan ben je niet alleen veel geld kwijt maar moet je ook nog eens dat bedrag met veel rente terugbetalen. Dat heeft grote gevolgen voor de leencapaciteit van je volgende woning. Je kon onder ‘normale’ omstandigheden niet de hypotheek krijgen die je nodig had om het huis te kopen. Maar je volgende huis wordt nog veel lastiger omdat die lening enorm drukt op je leencapaciteit. Hiermee is de koop van een volgende woning verder weg dan ooit.

In de praktijk

Wanneer je die 10% boete uit eigen middelen kunt betalen heeft dat ook gevolgen maar dan zijn die vaak minder groot. Immers, je leencapaciteit blijft onveranderd. Maar zelf extra geld inbrengen om het huis te kopen wordt dan vaak lastiger. In de praktijk hebben de meeste mensen die 10% eigen geld niet, want anders hadden ze die wel gebruikt om extra in te brengen zodat een lagere hypotheek nodig is. Hiermee wordt dus onnodig veel risico gelopen met alle gevolgen van dien.

Onnodige risico's vermijden

Zelf ben ik dan ook geen voorstander van dit soort onnodige risico’s, terwijl ik niet bang ben aangelegd. Het is gewoon dom om dit soort risico’s te lopen terwijl er veel meer mogelijkheden zijn die je naar je droomhuis brengen. Dus houd je verstand erbij en laat je niet gek maken door de makelaar of inschrijfprocedures waarbij je “blind” moet bieden en waarvan de uitkomst totaal onzeker is.

Dit heb je nodig

Om jou te helpen heb ik de training Huis Kopen ontwikkeld waarbij ik je stap voor stap meeneem door het aankoopproces. Alles wat ik sinds 2010 heb geleerd deel ik met jou, waarbij ik ook de meest succesvolle techniek uitleg die makelaars gebruiken om nieuw aanbod te krijgen. Zo vind je niet alleen woningen die niet op Funda staan, maar ook “verborgen” aanbod en woningen die nog helemaal niet te koop staan en waarbij de eigenaren open staan voor een bod. Ook leg ik je uit hoe ik ontdekte wat succesvolle bieders met elkaar gemeen hebben zonder dat ze de hoogste bieder waren.

Training Huis Kopen



Maar betaal ik dan niet de hoofdprijs?

Bij het bieden op inschrijving betaal je de hoofdprijs en niet als je onderhandeld. Alhoewel daar geen exacte cijfers over bekend zijn maak je wel veel meer kans op het kopen van een huis. Hierin speelt niet alleen de koopsom mee, maar ook de overige voorwaarden en de gunfactor.

Hoe kom ik aan “verborgen” aanbod?

Aanbod is op allerlei plekken op internet te vinden. Zo zijn er veel websites waarop woningen worden aangeboden die niet op Funda staan. Ook zijn er websites waarbij mensen eerst testen hoeveel interesse in hun woning is.

>> Beter dan dit wordt het niet!


Reacties
Categorieën