De Voordelen van Energielabel A voor een Huis - Nieuwetijdsmakelaar.nl
De Voordelen van Energielabel A voor een Huis
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

De Voordelen van Energielabel A voor een Huis

2 min
0

Energielabel A: De beste keuze voor energiezuinigheid 

Het hebben van een energiezuinige woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Een manier om de energiezuinigheid van een woning te beoordelen, is door te kijken naar het energielabel. In dit artikel bespreken we waarom een energielabel A de beste keuze is en hoe je deze kunt verkrijgen.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft informatie over de energieprestaties van een gebouw of woning. Het label loopt van A tot en met G, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer onzuinig. Het label wordt bepaald op basis van verschillende factoren, zoals isolatie, verwarmingssysteem en ventilatie.

Is een huis met energielabel A duurder?

In de meeste gevallen is de koopsom van een huis met energielabel A hoger en voor kopers dus duurder. Vooral de energiecrisis van de afgelopen jaren heeft mensen meer bewust gemaakt van de noodzaak om een energiezuinig huis te kopen.

Voordelen van een energielabel A

Lagere energiekosten

Een woning met een energielabel A is zeer energiezuinig. Dit betekent dat je minder geld kwijt bent aan je maandelijkse energierekening. Door te kiezen voor een woning met een energielabel A, bespaar je jaarlijks honderden euro's op je energiekosten.

Comfortabele leefomgeving

Een goed geïsoleerde woning met een hoogwaardig verwarmingssysteem zorgt voor een comfortabele leefomgeving. In de winter blijft de warmte binnen en in de zomer blijft het lekker koel. Daarnaast zorgt goede ventilatie ervoor dat er altijd voldoende frisse lucht in huis is.

Milieuvriendelijk

Een energiezuinige woning verbruikt minder energie, wat resulteert in een lagere CO2-uitstoot. Door te kiezen voor een woning met een energielabel A draag je bij aan een beter milieu en verminder je jouw ecologische voetafdruk.

Hoe verkrijg je een energielabel A?

Om een energielabel A te verkrijgen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen:

  • Isolatie verbeteren: Zorg voor goede isolatie van het dak, de gevels en de vloeren. Dit voorkomt warmteverlies en zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft.
  • Hoogwaardig verwarmingssysteem: Investeer in een efficiënt verwarmingssysteem, zoals een HR-ketel of warmtepomp. Deze systemen gebruiken minder energie en leveren meer rendement.
  • Goede ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatiemogelijkheden in huis. Dit voorkomt vochtproblemen en zorgt voor frisse lucht.
  • Energiezuinige apparaten: Vervang oude elektrische apparaten door energiezuinige varianten met een hoog energielabel.
  • Duurzame energiebronnen: Overweeg het gebruik van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen of windenergie.

Het verschil tussen energielabel A en A+++

Het verschil in energielabels, zoals energielabel A en A+++, heeft te maken met de hoeveelheid fossiele energie die een huis verbruikt. Hierbij speelt ook het woonoppervlak een rol. Een 'gewoon' energielabel A geeft al aan dat een huis behoorlijk zuinig is. Echter, een huis met energielabel A+++ verbruikt slechts een derde van de fossiele energie vergeleken met energielabel A. Daarnaast bestaat er zelfs nog een energielabel A++++, wat staat voor volledig duurzaam.

Hoe vraag ik een Energielabel aan?

Waar je voorheen zelf een energielabel digitaal kon aanvragen, komt er tegenwoordig een energie inspecteur langs om de woning op te nemen. Hiermee wordt de betrouwbaarheid van een Energielabel vergroot. Dat is dan ook de doelstelling van de overheid geweest. Daarnaast is een energielabel verplicht bij de overdracht van een huis. Klik hieronder op de link voor meer informatie over het energielabel inclusief de mogelijkheid om een energielabel aan te vragen.

> Vraag hier snel een energielabel aan

Conclusie

Een woning met een energielabel A is de beste keuze als het gaat om energiezuinigheid. Het biedt vele voordelen, waaronder lagere energiekosten, meer comfort en een positieve bijdrage aan het milieu. Door het nemen van de juiste maatregelen kun je jouw woning upgraden naar een energielabel A en genieten van alle voordelen die dit met zich meebrengt. 

Wil jij een huis kopen en kun je wel wat advies gebruiken? 
Vraag dan een gratis adviesgesprek aan!

Klik nu op de button om een afspraak te plannen!

Gratis adviesgesprek huis kopenMeindert Zomer van Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën