Begrippen Makelaardij die met een M beginnen - Nieuwetijdsmakelaar.nl

Begrippen Makelaardij die met een M beginnen

e-Book Zó koop je een huis! 4

MarktwaardeDe hoogste prijs die een koper zou betalen voor een woning, en die een verkoper zou accepteren, beide partijen zijn goed geïnformeerd over de transactie.

Makelaar: Een professional die bemiddelt bij de koop en verkoop van onroerend goed.

Makelaarscommissie: De vergoeding die aan een makelaar wordt betaald voor zijn diensten, meestal een percentage van de verkoopprijs van het onroerend goed.

Makelaarsovereenkomst: Een contract tussen een makelaar en een klant dat de diensten en vergoedingen van de makelaar vastlegt.

Mortgage (Hypotheek): Een lening specifiek voor de aankoop van onroerend goed, waarbij het onroerend goed als onderpand dient.

Meerprijs: Een prijs die hoger is dan de normale marktwaarde, meestal als gevolg van bijzondere kenmerken van een woning.

Meetrapport: Een document dat de afmetingen en oppervlakte van een woning beschrijft.

Monument: Een gebouw dat vanwege zijn historische, architectonische of culturele waarde is beschermd tegen wijzigingen of sloop.

Milieukeurmerk: Een label dat aangeeft dat een product of dienst voldoet aan bepaalde milieunormen.

Minimaal aanvaardbare aanbieding: De laagste prijs die een verkoper bereid is te accepteren voor een onroerend goed.

Modelwoning: Een voorbeeld van een woning die wordt gebruikt om kopers een idee te geven van hoe hun toekomstige huis eruit kan zien.

Mede-eigendom: Eigendom van een onroerend goed door twee of meer personen tegelijkertijd.

Mutatie: Verandering van eigendom, bijvoorbeeld door verkoop, erfenis of schenking.

Meeneembaarheid (of doorgeefregeling): Bij het oversluiten van een hypotheek kan men soms de oude (lagere) hypotheekrente meenemen.

Marktconform: Een prijs, salaris of andere betaling die in lijn is met de gemiddelde tarieven in de markt.

Meubelstukken: Roerende goederen die geen integraal onderdeel zijn van het pand, zoals meubels en huishoudelijke apparaten.

Mediation: Een vorm van geschillenbeslechting waarbij een neutrale derde partij (de mediator) partijen helpt om tot een overeenkomst te komen.

Marge: Het verschil tussen de inkoopprijs en de verkoopprijs.

Mantelzorgwoning: Een zelfstandige woning op het terrein van het huis van familieleden, bedoeld voor iemand die zorg nodig heeft.

Milieuvergunning: Een vergunning die vereist is voor activiteiten die mogelijk nadelige gevolgen hebben voor het milieu.

Makelaarsvergunning: Een licentie die aan een makelaar wordt verstrekt, meestal na het doorlopen van bepaalde opleidingen en examens.

Meerjarenonderhoudsplan (MJOP): Een lange termijn plan voor het onderhoud van gebouwen of installaties. Deze vind je vaak bij appartementencomplexen.

Modernisering: Het bijwerken van een gebouw of woning om het eigentijdser of functioneler te maken.

Makelaardij: Het beroep of bedrijf van een makelaar en alles wat daarmee te maken heeft.

Monumentenstatus: Een status die aan een gebouw wordt gegeven vanwege zijn historische of architecturale waarde, waardoor het wordt beschermd tegen wijzigingen of sloop.

Bekijk: Alle artikelen

Reactie plaatsen