Aankoopkeuring: Wat is dat?
Een aankoopkeuring is een bouwkundige keuring en een professionele beoordeling van de totale onderhoudsstaat en de bouwtechnische aspecten van een woning. Een bouwtechnische aankoopkeuring wordt uitgevoerd bij aankoop van een woning. Het doel is vooral om eventuele gebreken te ontdekken en om eventuele toekomstige (onderhouds-)kosten in kaart te brengen. De bevindingen van een bouwtechnische keuring worden vastgelegd in een bouwkundig rapport.
Meegaan met de bouwkundige inspecteur
Tijdens de aankoopkeuring is het slim om mee te lopen, dit wordt dan ook wel meeloopkeuring genoemd maar is hetzelfde. Tijdens zo'n bouwkundige inspectie kan de inspecteur je de gebreken aanwijzen en direct adviseren. Ook kun je tijdens de inspectie vragen stellen waar je graag antwoorden wilt. Het voordeel van meegaan met de keuring is ook dat je naderhand beter begrijpt wat er in het bouwkundig rapport staat vermeld. Meelopen met de aankoopkeuring is dan ook aan te raden.
Wat is het verschil tussen een bouwkundige keuring en een aankoopkeuring?
Op zich kan dit dezelfde keuring zijn. Het verschil kan in het doel zitten, dus geef bij een afspraak plannen altijd aan waarvoor de keuring is bedoeld. Vaak wordt de term bouwkundige- of technische keuring gebruikt maar bij het woord aankoopkeuring weet iedereen wat daarmee wordt bedoeld. Het gaat erom dat er een keuring wordt verricht die in kaart brengt wat de huidige staat van onderhoud is en wat de kosten voor direct herstel, en herstel op langere termijn is. Hiermee wordt het duidelijk hoeveel geld hiervoor gereserveerd moet worden.
Aankoopkeuring aanvragen
Via onze website kun je eenvoudig een aankoopkeuring/bouwkundige keuring aanvragen waarna de inspecteur contact met je opneemt (of de verkoper/makelaar) om een afspraak te plannen. Geef aan dat je er graag bij bent en waarvoor je de keuring aanvraagt. Zo weet de inspecteur precies wel doel de keuring heeft.
>> Vraag direct een aankoop- /bouwkundige keuring aan
Achterstallig onderhoud
Houd er ook rekening mee dat de bank graag wil dat achterstallig onderhoud direct wordt verholpen. De bank kan zelfs eisen dat hiervoor een bouwdepot moet worden aangelegd. De bank wil zekerheid dat het onderpand in goede staat verkeerd. Vaak is hier de grens van 10% van de waarde bepalend. Wanneer de taxateur langskomt en deze 10% of meer achterstallig onderhoud aantreft zal dit worden gemeld in het taxatierapport en een bouwkundige keuring worden geadviseerd. De bank ontvangt dit rapport ook.
Wel/niet de koop ontbinden bij een tegenvallende aankoopkeuring
Aan de andere kant wil jij precies weten wat je koopt, en wat de kosten voor herstel zijn zodat je hier rekening mee kan houden bij de aankoop. Afhankelijk van het moment dat je de koopovereenkomst tekent en de bouwkundige keuring uit laat voeren kun je als wel/niet van de koop afzien. Zorg dat je hier op een slimme manier mee omgaat en verdiep je hierin.
Tot slot
Zoals je ziet is een aankoopkeuring een belangrijk punt bij het kopen van een huis. Enerzijds wil je geen kat in de zak kopen en anderzijds wil je exact op de hoogte zijn van de kosten voor zowel op lange- als korte termijn. In de training Huis Kopen heb ik hier speciaal een les aan geweid zodat je exact weet welke fasen je doorloopt, en hoe je met het inschakelen van een bouwkundige inspecteur slim om kunt gaan zonder dat je direct vastzit aan de woning.
Gratis e-book downloaden
Heb je het gratis e-book inclusief handige tips Zó koop je een huis al gedownload? Nee? Hierin behandel ik een aantal onderwerpen die enorm belangrijk zijn voor de aankoop van een huis. Wil je me liever persoonlijk spreken? Plan dan een gratis adviesgesprek aan via de website.