Gaan we Betalen voor Teruglevering van Stroom? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Gaan we Betalen voor Teruglevering van Stroom?
Woningmarkt nieuws
Nieuwetijdsmakelaar
Woningmarkt nieuws
2 min
0

Gaan we Betalen voor Teruglevering van Stroom?

2 min
0

Het nieuws staat er voor de zoveelste keer weer vol van en het is de vraag: Gaan we betalen voor het terug leveren van stroom?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak te installeren om groene energie op te wekken. Naast het verlagen van de CO2-uitstoot en het besparen op energiekosten, kunnen huiseigenaren ook geld verdienen door overtollige zonnestroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. 

Betalen voor terugleveren van stroom?

Om de kosten beheersbaar te maken overwegen energieleveranciers haar klanten te laten betalen voor het terugleveren van stroom. Vandebron is de eerste die de daad bij het woord voegt. Ook al gaat het maar om een paar tientjes per maand, de toon lijkt hiermee gezet wat andere energieleveranciers ook nét dat zetje over de drempel kan geven.

Massaal aan de zonnepanelen

Nu we massaal aan de zonnepanelen zijn gegaan brengt dat ook de nodige problemen met zich mee. Het stroomnet zit overvol en steeds meer “nieuwe” bedrijven zitten voorlopig zonder aansluiting. Waar we eerst massaal gestimuleerd werden om over te stappen op duurzame energie lijkt het erop dat we met z’n alle in een energie- file belanden en dat kost natuurlijk geld. Laten we eerst de salderingsregeling even uitleggen.

Wat is salderen?

Salderen is een regeling waarbij de stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen wordt verrekend met de stroom die je verbruikt van het elektriciteitsnet. Wanneer je meer stroom produceert dan dat je verbruikt, wordt het overschot teruggeleverd aan het net. Dit overschot wordt vervolgens afgetrokken van je energierekening, waardoor je alleen betaalt voor het nettoverbruik. Salderen is momenteel een aantrekkelijke optie voor huiseigenaren omdat ze dezelfde prijs ontvangen voor de teruggeleverde stroom als wat ze betalen voor de afgenomen stroom.

De verandering in salderings-regeling

Op dit moment is saldering nog een interessante manier om geld te verdienen met zonnepanelen, maar er zijn plannen om deze regeling geleidelijk af te bouwen. De huidige salderingsregeling zal worden vervangen door een terugleversubsidie. Dit houdt in dat je een vergoeding ontvangt voor de stroom die je teruglevert, maar dat deze vergoeding lager zal zijn dan de prijs die je betaalt voor afgenomen stroom.

Gaan we betalen voor terugleveren van stroom?

Door het versoberen of helemaal afschaffen van de salderingsregeling lijkt deze vraag steeds relevanter te worden. Een andere optie voor salderen is de energie voor eigen gebruik opslaan in accu’s. Het is dan ook de verwachting dat dit de komende jaren een enorme vlucht gaat nemen. Aan de andere kant zijn de zonnepanelen goedkoper geworden en wekken ze meer energie op. Per saldo levert dat nog een enorm voordeel op mede dankzij subsidies van de overheid.

Zo koop je wél een huis!

Zal ik je vertellen hoe je wél een huis koopt? Of kun je wel wat advies gebruiken?

Vraag dan een gratis adviesgesprek aan!

Klik nu op de button om een afspraak te plannen!

Gratis adviesgesprek huis kopenMeindert Zomer van Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën