Nu een Huis Kopen of Wachten? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Nu een Huis Kopen of Wachten?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
5 min
0

Nu een Huis Kopen of Wachten?

5 min
0

De veelal terugkomende vraag: Moeten we Nu een Huis Kopen of is het Beter om te Wachten? De huizenprijzen zijn de laatste jaren flink gestegen zoals ook de rente. Hierdoor wordt het steeds duurder om een huis te kopen. Wanneer deze trend zich doorzet zou het slim zijn om nu een huis te kopen, maar de woningmarkt kent ook dieptepunten. In dit artikel vertel ik je hier meer over wat jou kan helpen bij het nemen van de beste beslissing die past bij jouw situatie.

De Huidige Markt

Laten we beginnen met een blik op de huidige vastgoedmarkt. Het is geen geheim dat huizenprijzen in de afgelopen jaren gestegen zijn. Het lijkt erop dat het kopen van een huis steeds duurder wordt. Dit maakt het begrijpelijk waarom je misschien overweegt om te wachten. Maar voordat we een definitieve conclusie trekken, laten we de zaken grondiger onderzoeken.

Is de prijs ooit stabiel?

Allereerst moeten we begrijpen dat vastgoedprijzen altijd kunnen fluctueren. Ze zijn nooit helemaal stabiel. De markt reageert op verschillende factoren, zoals economische omstandigheden en demografische ontwikkelingen. Dit betekent dat prijzen kunnen stijgen of dalen, afhankelijk van de conjunctuur. Er is geen absolute garantie dat een periode van wachten resulteert in een lagere prijs of betere omstandigheden.

Rentetarieven en financiële voordelen

Een ander belangrijk aspect om te overwegen is de rente. De huidige rentetarieven zijn ondanks dat ze zijn gestegen de afgelopen jaren nog steeds laag. Dit betekent dat je kunt profiteren van gunstige hypothecaire leningen. Als je ervoor kiest om te wachten, bestaat het risico dat de rentetarieven weer stijgen. Dit kan leiden tot minder gunstige leenvoorwaarden en uiteindelijk hogere maandelijkse lasten. 

Lage aanbod woningen

En laten we het lage aanbod niet vergeten, door de toenemende vraag zijn de prijzen enorm gestegen. Ik kan me herinneren dat ons makelaarskantoor in 1 jaar de gehele woningvoorraad verkocht. Steeds meer mensen zijn op zoek naar een huis terwijl het woningaanbod koophuizen achterblijft. Logisch dat de prijzen dan stijgen. Immers, schaarste doet prijzen opdrijven. Daarnaast gaat de leencapaciteit van veel mensen er in 2024 op vooruit. In combinatie met hogere lonen, licht dalende rente en verhoging van de NHG-grens zijn alle ingrediënten aanwezig om de prijzen van huizen verder te doen stijgen. Dit is overigens wat ook de banken in Nederland verwachten.

Individuele Omstandigheden

Nu we wat meer inzicht hebben gekregen in de marktomstandigheden, moeten we onze aandacht richten op jouw persoonlijke omstandigheden. Iedereen heeft een unieke situatie, dus het is belangrijk om jouw eigen behoeften en doelen in overweging te nemen bij het beantwoorden van de vraag: nu een huis kopen of wachten? Woon je nog op de zolderkamer bij je ouders? Of wordt je woning te krap in verband met gezinsuitbreiding? Jouw persoonlijke omstandigheden zorgen er misschien wel voor dat je geen keuze hebt, en nu een woning wilt kopen.

Stabiliteit en Levensfase

Een belangrijke factor om te beoordelen is de stabiliteit in jouw leven. Als je bijvoorbeeld net een nieuwe baan hebt of als je verwacht dat je op korte termijn gaat verhuizen, kan het verstandig zijn om nog even te wachten met het kopen van een huis. Houd ook rekening met jouw levensfase. Als je van plan bent om kinderen te krijgen of juist met pensioen wilt gaan, kan het kopen van een huis de juiste keuze zijn. Het bezitten van een huis biedt immers stabiliteit en geeft je een gevoel van thuiskomen. Zoals hierboven vermeld bepaalt jouw persoonlijke situatie of je (snel) een woning nodig hebt. Maar ga desondanks geen beslissingen nemen waar je later spijt van krijgt. 

Financiële Situatie

Jouw financiële situatie speelt ook een cruciale rol bij deze beslissing. Heb je genoeg spaargeld om de kosten koper te voldoen? Ben je in staat om de maandelijkse hypotheeklasten te dragen? Overweeg ook mogelijke extra kosten, zoals reparaties en onderhoud. Als je al je financiën op orde hebt en je voelt je comfortabel met de verantwoordelijkheden van het eigenaarschap, dan kan het nu kopen van een huis een slimme zet zijn. Jouw financiële situatie bepaalt dan ook in grote mate je mogelijkheden om wel of geen huis te kunnen kopen.

Veel gestelde vragen

Moet ik eerst mijn schulden afbetalen voordat ik een huis koop?

Het is raadzaam om jouw schulden tot een minimum te beperken voordat je een huis koopt. Het hebben van hoge schulden kan van invloed zijn op jouw vermogen om in aanmerking te komen voor een hypotheek en kan ook je financiële stabiliteit in gevaar brengen. Het is verstandig om eerst jouw financiën op orde te krijgen voordat je stappen onderneemt om een huis te kopen. TIP: Ga geen nieuwe schulden aan wanneer je overweegt een huis te kopen.

Wat als ik denk dat de huizenprijzen gaan dalen?

Hoewel het begrijpelijk is dat je wilt wachten op lagere prijzen, is het belangrijk om rekening te houden met de volatiliteit van de vastgoedmarkt. Er is geen garantie dat de prijzen zullen dalen, en zelfs als ze dat doen, is het onvoorspelbaar wanneer dit zal gebeuren. Het is essentieel om naar het grotere plaatje te kijken en niet al te veel te focussen op kortetermijnfluctuaties.

Kan ik een huis kopen als ik geen vast contract heb?

Hoewel het hebben van een vast contract vaak positief wordt gezien door geldverstrekkers, betekent het niet hebben van een vast contract niet dat je helemaal uitgesloten bent van het kopen van een huis. Geldverstrekkers kijken naar verschillende aspecten van jouw financiële situatie, waaronder jouw inkomen en stabiele bronnen van inkomsten. Het is raadzaam om contact op te nemen met een hypotheekadviseur om jouw specifieke situatie te bespreken en te bepalen wat mogelijk is.

Persoonlijke noot

Ik ben zelf regelmatig verhuist en heb me persoonlijk nooit iets aangetrokken van dalende- of stijgende huizenprijzen wanneer ik een huis kocht. Hierin woog de persoonlijke situatie om te verhuizen het zwaarst. Achteraf kun je namelijk pas weten of je financieel gezien een slimme koop hebt gedaan. Wanneer we terugkijken naar de afgelopen 30 jaar blijven de woningprijzen op langere termijn altijd stijgen. Denk er wel aan dat er ook een einde kan komen aan deze situatie, maar gezien het woningtekort wat de afgelopen jaren is ontstaan zal de vraag naar woningen hoog blijven. Kijk dus ook eens naar woningen die niet op Funda staan of maak gebruik van de meest succesvolle techniek van makelaars om nieuw woningaanbod te vinden voordat een ander er met de buit vandoor gaat.

Conclusie

Bij de beslissing om nu een huis te kopen of te wachten, moeten verschillende factoren in overweging worden genomen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te wachten op de perfecte tijd, is er geen garantie dat deze tijd ooit zal komen. De perfecte tijd bestaat namelijk niet en is pas achteraf te bepalen. Belangrijke aspecten zoals marktomstandigheden, rentetarieven en individuele omstandigheden spelen allemaal een rol. Uiteindelijk is het belangrijkste dat jij je comfortabel voelt met jouw beslissing. Luister naar jouw intuïtie en vertrouw op jouw beoordelingsvermogen. Zoals ik altijd roep: Iedereen moet ergens wonen, dus komt er een huis voorbij die aan je wensen voldoet? Wacht dan niet langer en maak die sprong.

Nuttige links

Ontdek De Sleutel

Het programma "De Sleutel Tot Je Droomhuisbiedt een creatieve benadering van een huis vinden en kopen. 

De Sleutel Tot Je DroomhuisReacties
Categorieën