Is het Verstandig om Nu nog een Huis te Kopen? Nieuwetijdsmakelaar.nl
Is het Verstandig om Nu nog een Huis te Kopen?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
3 min
0

Is het Verstandig om Nu nog een Huis te Kopen?

3 min
0

Is het verstandig om nu nog een huis te kopen is een vraag die vaak wordt gesteld. Het antwoord ligt vaak genuanceerder dan ja of nee, en is afhankelijk van meerdere factoren, zo ook je persoonlijke situatie. In dit artikel zullen we de voordelen en mogelijke nadelen van het kopen van een huis op dit moment bespreken.

De huidige huizenmarkt

Stijgende huizenprijzen

Makelaars verwachten over 2024 een stijging van de huizenprijzen. Ik heb meerdere makelaars gesproken en die zijn het erover eens. Het aanbod blijft te laag om aan de vraag te voldoen, hiermee neemt de concurrentie toe wat minder gunstig is voor kopers. Gecombineerd met de rente die naar verwachting verder zal dalen zal de gekte op de huizenmarkt naar alle waarschijnlijkheid alleen maar toenemen.

Concurrentie

Zoals gezegd neemt de concurrentie toe wanneer het aanbod niet aan de vraag voldoet. In 2024 zul je dus waarschijnlijk vaker in de rij staan met andere bieders. Daarnaast kan het moeilijk voor je zijn om een huis te vinden, vooral wanneer je wacht totdat een woning op Funda verschijnt. Neem dan ook het heft in eigen hand en ga op zoek naar woningen die (nog) niet op Funda staan. Lees hier meer over.

Denk eraan dat veel woningzoekers op zoek gaan naar een soortgelijk- en het liefst instapklaar huis. Ook daar liggen kansen voor kopers wanneer je hier flexibel in bent.

Lage rente

De rente is in Nederland van grote invloed op de huizenprijzen en het koopgedrag van woningzoekers. De historisch lage rente werd opgevolgd door een snelle stijging waardoor er minder kon worden geleend, of de maandlasten flink omhooggingen. Je zag toen een kleine dip in de huizenprijzen, maar die is inmiddels alweer achterhaald. De rente is nog steeds laag en de verwachting is dat deze in 2024 nog verder zal dalen. 

Het voordeel hiervan is dat er meer ruimte ontstaat om een huis te kopen. Dat weten makelaars ook waarmee niets meer in de weg staat om de woning iets hoger in de markt te zetten. Een lagere rente betekent vaak hogere huizenprijzen, maar dat loopt vaak niet 1 op 1 gelijk, en duurt vaak nog even. Daar zou je als koper gebruik van kunnen maken.

Financiële stabiliteit

Voordat je beslist om een huis te kopen, moet je ook rekening houden met je eigen financiële situatie. Het is belangrijk om een stabiel inkomen en voldoende spaargeld te hebben om de kosten van het kopen en onderhouden van een huis te kunnen dragen. Aan de andere kant is huren voor veel woningzoekenden ook geen optie vanwege de lange wachttijden en hoge huurprijzen.

Mogelijke nadelen

Naast de voordelen zijn er ook mogelijke nadelen verbonden aan het kopen van een huis op dit moment:

Onzekere economie

De huidige economische situatie kan onzekerheid met zich meebrengen. Als je twijfelt over je baanzekerheid of toekomstige inkomsten, kan het verstandig zijn om nog even te wachten met het kopen van een huis. Er is in veel sectoren een tekort aan personeel dus ik verwacht dat dit niet 1-2-3 opgelost zal zijn. Een andere baan vinden moet dan ook zeker lukken. Ga in ieder geval een huis kopen in een periode waarin je wisselt van baan. Overleg dan eerst met de hypotheekadviseur wat voor gevolgen dat heeft voor het krijgen van een hypotheek.

Onderhoudskosten

Naast de inflatie zijn ook veel goederen duurder geworden. Ik schrok me vanmorgen bijna dood toen ik een paar verfspullen bij de bouwmarkt kocht en 89 euro kwijt was. En daar zat helemaal nog geen saus of verf bij. Voor jaren terug was dat wel anders. Als huiseigenaar moet je daar wel rekening mee houden. Niet alleen wanneer je het huis koopt, maar ook wanneer je in de toekomst onderhoud nodig hebt. Laat dan ook bij twijfel altijd een bouwkundige keuring uitvoeren zodat je weet wat nu de kosten zijn, en wat je in de toekomst kan verwachten. Houd dan ook altijd een financiële reserve achter de hand om gedwongen onderhoudskosten te kunnen betalen.

Persoonlijke noot

Zoals in dit artikel vermeld zijn er ook andere mogelijkheden om aan een huis te komen zonder dat je op Funda hoeft te wachten. Maak daar gebruik van zodat je niet in de rij hoeft te staan. Makelaars krijgen wekelijks of zelfs dagelijks nieuw aanbod terwijl jij maar naar 1 woning op zoek bent. Maak dan ook gebruik van de meest succesvolle techniek van makelaars om nieuw aanbod te vinden.

Conclusie

Het besluit om nu een huis te kopen hangt af van verschillende factoren, zoals de huidige huizenmarkt, rentestanden en je eigen financiële stabiliteit. Hoewel er mogelijk nadelen zijn, biedt de lage rentevoet momenteel aantrekkelijke mogelijkheden voor potentiële kopers. Het is belangrijk om zorgvuldig alle aspecten af te wegen voordat je deze belangrijke beslissing neemt. En vergeet niet de pagina over de meest succesvolle techniek van makelaars voor nieuw aanbod te bekijken. 

De Sleutel Tot Je Droomhuis


Reacties
Categorieën