Wat betekenen de Veranderende Hypotheekregels in 2024 voor jou? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Hypotheekregels 2024
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

Wat betekenen de Veranderende Hypotheekregels in 2024 voor jou?

2 min
0

Vanaf 1 januari zijn er veranderingen voor mensen die een woning willen kopen. Alleenstaanden kunnen meer lenen om een huis te kopen en de grens van de Nationale Hypotheek Garantie wordt verhoogd. Wat betekent dit voor potentiële huizenkopers?

Verduurzamen biedt meer mogelijkheden

In het komende jaar zal duurzaamheid meer benadrukt worden bij het kopen van een huis. Dit is goed nieuws voor mensen die van plan zijn een huis te kopen: als het huis dat je wilt kopen een goed energielabel heeft, kun je in januari een hogere hypotheek krijgen. "Voor zeer energiezuinige huizen kan de maximale hypotheek zelfs met 50.000 euro stijgen, wat echt veel geld is," zegt Mark de Rijke, commercieel directeur bij de Hypotheker.

Als je een minder duurzaam huis koopt, kun je ook extra geld lenen. Je moet echter wel dat geld gebruiken om het huis te verduurzamen.

Goed nieuws voor starters

Naast duurzaamheid zal er vanaf januari 2024 ook meer aandacht zijn voor jongeren op de woningmarkt. Volgens De Rijke zullen zij er volgend jaar iets beter van worden. Woningkopers onder de 35 jaar hoeven namelijk geen overdrachtsbelasting meer te betalen en studieschulden worden anders beoordeeld.

In plaats van naar het oorspronkelijke bedrag te kijken, wordt er nu gekeken naar het resterende bedrag," zegt De Rijke. Dit is een grote opluchting voor mensen met studieschulden, omdat deze schuld invloed heeft op het maximale hypotheekbedrag dat ze kunnen lenen. Als er alleen wordt gekeken naar het bedrag dat nog moet worden afgelost, is dit bedrag hoger.

Te weinig huizen blijft een feit

Hoewel de nieuwe regels verbeteringen met zich meebrengen, zijn er nog steeds weinig huizen beschikbaar. Dit geldt voor veel mensen, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar huisvesting aan de TU Delft. "Bovendien wordt de woningmarkt steeds krapper."

Het gebrek aan beschikbare woningen is inmiddels bekend. Hoewel woningkopers vorig jaar iets meer keuze hadden dan voorgaande jaren, zien we nu weer het tegenovergestelde. De schaarste op de woningmarkt neemt toe en ook de prijzen stijgen weer. 

Daarnaast worden er steeds minder nieuwe woningen gebouwd. Volgens Boelhouwer komt dit hoofdzakelijk doordat er maar weinig bouwvergunningen worden verleend. Of het komende jaar daadwerkelijk beter zal worden voor kopers durft Boelhouwer daarom niet te zeggen. "Zolang er geen aanbod is, profiteren kopers hier niet echt van."

Woningzoekers gaan erop vooruit

Woningzoekers gaan er echter in ieder geval niet op achteruit, aldus De Rijke. "De maatregelen zorgen misschien niet voor meer huizen, maar een koopwoning wordt wel haalbaarder voor veel mensen."

Daarom kun je beter niet te lang wachten als je jouw droomhuis hebt gevonden. "Als je een huis vindt dat je wilt en kunt kopen, moet je dat meteen doen," zegt Boelhouwer. "Je kunt wel blijven wachten, maar er is geen garantie dat de situatie op de woningmarkt verbetert." 

Volgens De Rijke is het belangrijk dat mensen zich goed laten informeren voordat ze een huis kopen. "Ondanks deze maatregelen kan de uitkomst voor iedereen anders zijn." Bron: Nu.nl

Ontdek De Sleutel Tot Jouw Droomhuis

De Sleutel Tot Je Droomhuis


Reacties
Categorieën