Nieuwe Piek Huizenprijzen komt steeds Dichterbij - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Nieuwe Piek Huizenprijzen komt steeds Dichterbij
Woningmarkt nieuws
Nieuwetijdsmakelaar
Woningmarkt nieuws
1 min
0

Nieuwe Piek Huizenprijzen komt steeds Dichterbij

1 min
0

De huizenprijzen blijven maar stijgen en het einde lijkt nog lang niet in zicht. Volgens recente berichten op nu.nl zijn de huizenprijzen weer op weg naar een nieuwe piek. Maar hoe ga je hier als koper mee om? En is er (in de toekomst) nog wel een huis voor jou beschikbaar en betaalbaar? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van stijgende huizenprijzen.

Waarom blijven de huizenprijzen stijgen?

De afgelopen jaren hebben we een sterke stijging gezien in de huizenprijzen. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder een groeiende vraag naar woningen en een beperkt aanbod. Het aantal nieuwbouwwoningen neemt af en er worden minder vergunningen afgegeven, alle ingrediënten zijn aanwezig om de woningprijzen verder te laten stijgen.

Hypotheekrente daalt

De verwachting is dat de hypotheekrente de komende tijd nog verder zal blijven dalen. Voorspelling voor 2025 laten ook zien dat er sprake is van een dalende trend. Ook al is niet zeker, wanneer de hypotheekrente daalt heeft dat gevolgen voor de huizenprijzen. Het gevolg is vaak dat de huizenprijzen - die in Nederland gekoppeld zijn aan de rente - omhoog zal gaan.

Meer kunnen lenen

De leencapaciteit is vanaf 2024 hoger dan in 2023, wederom een factor die de huizenprijzen doet stuwen. Kopers kunnen hierdoor meer bieden, dat is dan ook een wederkerige factor. Woningzoekers willen een huis kopen, dus halen ze alles uit de kast om dat voor elkaar te krijgen. Flink overbieden is het gevolg, een trend die na de korte dip in 2023 weer naar boven is doorgezet.

De omstandigheden

Je hoeft er niet voor geleerd te hebben om te zien dat deze factoren stijgende huizenprijzen tot gevolg heeft. Het wordt er voor de gemiddelde huizenkoper niet beter op. De omstandigheden zorgen ervoor dat lenen goedkoper wordt - gecombineerd met een hogere leencapaciteit - gestuwd door maatregelen van de overheid - zullen mensen meer gaan bieden. En wat de meeste mensen niet weten, taxateurs gebruiken die data om de waarde van een huis dat getaxeerd wordt te onderbouwen. Hogere verkoopprijzen zorgt (onder voorwaarden) voor hogere taxatiewaardes. Hiermee is de cirkel weer rond en zal het overbieden alleen maar toenemen.

De mogelijkheden

Als woningzoeker en potentiële koper zul je hier in mee moeten gaan of een andere weg kiezen. Het heft weer in eigen hand nemen want er zijn nog wel mogelijkheden. Ook zonder aankoopmakelaar kun je nog prima een huis vinden en kopen. Speciaal voor starters en doorstromers heb ik het programma 'De Sleutel Tot Je Droomhuis' ontwikkeld waarin ik informatie en technieken deel waarmee het wél lukt.

De Sleutel Tot Je Droomhuis

Reacties
Categorieën