Bestaande woningen meer gewild nu nieuwbouwhuizen steeds duurder worden? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Bestaande woningen meer gewild nu nieuwbouwhuizen steeds duurder worden?
Woningmarkt nieuws
Nieuwetijdsmakelaar
Woningmarkt nieuws
1 min
0

Bestaande woningen meer gewild nu nieuwbouwhuizen steeds duurder worden?

1 min
0

Het nieuws staat er vol van. Nieuwbouwwoningen die steeds duurder worden door stijgende grondstofprijzen en personeel wat niet is aan te slepen en meer wil verdienen. En dan nog de bouwvergunningen van afgelopen week waaruit bleek dat er een enorm verschil in leges is ontstaan tussen de verschillende gemeenten.

Nieuwbouwprojecten komen niet van de grond

Doordat steeds minder nieuwbouwwoningen worden verkocht voordat er definitief met de bouw wordt gestart komen sommige projecten niet van de grond of worden zelfs ingetrokken. En dat terwijl er nog steeds een tekort van bijna 400.000 woningen in Nederland is. Bouwen, bouwen en nog eens bouwen zou je zeggen maar de praktijk laat anders zien. Scheefgroei op en top tussen nieuwbouw en bestaande bouw.

Groeiende bevolking

Naast de asielproblematiek groeit de bevolking aanmerkelijk sneller dan prognoses aangaven. Steeds meer mensen hebben dus een woning nodig waarbij er een complete disbalans is ontstaan op de woningmarkt. Voor starters, het middensegment maar ook ouderen is het nog steeds lastig om de juiste woning te vinden. Hierdoor stokt de doorstroming wat gevolgen heeft voor de hele woningmarkt.

Aantal bouwvergunningen blijft achter

Het aantal nieuwbouwwoningen blijft ver achter bij de door Hugo de Jonge gestelde doelen en de vraag is wanneer, en of er een inhaalslag komt, als die er al komt. Door met name de stikstofcrisis waarmee de bouwsector kampt is er voor nieuwbouwwoningen een milieuvergunning nodig. De Raad van State heeft namelijk vorig jaar bepaald dat bouwprojecten niet meer automatisch toestemming krijgen om tijdelijk meer stikstof uit te stoten.

Effect op de woningprijzen

Nu blijft de hamvraag: Gaan de prijzen van bestaande woningen hierdoor de komende tijd stijgen? De geleerden verwachten van wel maar het lijkt erop dat niets zeker is in deze tijd. In veel gevallen gaat het er niet eens om wat mensen voor een woning moeten betalen, maar wat ze kunnen lenen. De rente is hiermee een bepalende factor die grote invloed heeft op de huizenprijzen in de komende jaren.

Misschien ook interessant

Eerlijk, Onafhankelijk, Transparant - Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën