Wat is Stille Verkoop van een Woning en Hoe Werkt Dit voor Kopers en Verkopers? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wat is Stille Verkoop van je Woning en Hoe Werkt Dit?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
3 min
0

Wat is Stille Verkoop van een Woning en Hoe Werkt Dit voor Kopers en Verkopers?

3 min
0

Stille verkoop is een term die steeds vaker wordt gebruikt in de vastgoedwereld. Maar wat houdt het eigenlijk in en hoe werkt het? In dit artikel zal ik je alles uitleggen over stille verkoop van je woning en hoe dit proces in zijn werk gaat.

Wat is stille verkoop?

Bij stille verkoop wordt een woning te koop aangeboden zonder dat dit publiekelijk bekend wordt gemaakt. Dit kan voor diverse redenen interessant zijn voor verkopers. Misschien wil je nog niet dat de buurman weet dat je je huis wilt verkopen, of misschien ben je op zoek naar een specifieke koper. Stille verkoop biedt hierin uitkomst.

Hoe werkt stille verkoop?

Stille verkoop verloopt via een tussenpersoon, zoals een makelaar. Deze makelaar heeft vaak een netwerk van potentiële kopers die op zoek zijn naar woningen in de betreffende regio. Als verkoper geef je de makelaar toestemming om je woning in dit netwerk aan te bieden. Potentiële kopers kunnen dan discreet informeren naar de woning en eventueel een bezichtiging plannen.

Meer exclusiviteit voor kopers

Het voordeel van stille verkoop is dat het meer exclusiviteit biedt. In plaats van dat je woning openbaar wordt aangeboden, heb je de controle over wie er wel en geen informatie ontvangt over je woning. Dit kan vooral handig zijn als je bijvoorbeeld bepaalde eisen hebt aan de toekomstige koper, zoals een specifiek budget of interesse in bepaalde kenmerken van je woning.

Voordelen van stille verkoop

Stille verkoop heeft een aantal voordelen ten opzichte van reguliere verkoop. Ten eerste biedt het privacy. Als je niet wilt dat de hele wereld weet dat je je woning verkoopt, is stille verkoop een uitkomst. Daarnaast kan het ook zorgen voor minder stress. Er is minder druk om je woning in perfecte staat te presenteren aan potentiële kopers, omdat de bezichtigingen vaak alleen plaatsvinden bij serieuze geïnteresseerden.

Zelf heb ik weleens woningen in stille verkoop verkocht of voor de markt uit zoals dat weleens wordt genoemd. Tijdens het verkoopgesprek gaf ik aan dat er al een potentiële koper op de lijst stond waarmee we misschien een deal konden sluiten. De verkoper gaat hiermee akkoord, de woning wordt aangeboden en er volgt een bezichtiging waarna er een deal wordt gesloten. Iedereen blij! De verkoper voorkomt hiermee alle rompslomp en de potentiële koper kan in alle rust een beslissing nemen.

Nadelen van stille verkoop

Een nadeel van stille verkoop is dat het ook stil blijft wanneer er niet voldoende geïnteresseerden zich melden. Ook de kijkers die zich melden zullen over het algemeen minder druk ervaren waardoor het nog maar de vraag is of je de prijsdoelstelling haalt. Om dit op te lossen zou je als verkoper hier een goede strategie voor moeten bedenken, als voorbeeld: Je biedt de woning in stille verkoop aan voor een vaste periode van 2 tot 4 weken. Is de woning dan niet verkocht ga je over om de reguliere verkoop waarbij je de woning aan de rest van de wereld laat zien.

Stille verkoop voor kopers

Aan de andere kant biedt het juist weer een kans voor kopers om een huis te kunnen bemachtigen. De concurrentie is vaak minder waardoor je het onderhandelingstraject ingaat om een deal te sluiten. Als je gebruik maakt van de eerder genoemde strategie kun je als verkoper de druk juist weer verhogen en een deadline stellen.

De rol van de makelaar

Bij stille verkoop is een goede samenwerking met een ervaren makelaar van groot belang. Een makelaar met een uitgebreid netwerk en kennis van de lokale woningmarkt kan je helpen om de juiste kopers te bereiken en het verkoopproces soepel te laten verlopen. Het is daarom belangrijk om een betrouwbare en deskundige makelaar te selecteren die ervaring heeft met stille verkoop.

Tot slot

Een woning in stille verkoop heeft zowel voor- als nadelen, dat geldt voor koper en verkoper. Je zou als verkoper deze manier eerst kunnen proberen om te bekijken hoeveel geïnteresseerden er op de woning afkomen en wat de feedback. Mocht de woning in stille verkoop niet worden verkocht overweeg dan het reguliere traject om meer potentiële kopers te bereiken.

Misschien ook interessant

Eerlijk, Onafhankelijk, Transparant - Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën