Hoe kan ik als Koper onder de Koop van een Huis Uitkomen? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Hoe kan ik als Koper onder de Koop van een Huis Uitkomen
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

Hoe kan ik als Koper onder de Koop van een Huis Uitkomen?

2 min
0

Koopovereenkomst huis ontbinden 

Als voortvloeisel van een mondelinge deal bij een huis kopen volgt de opmaak van de koopovereenkomst. Hierin worden alle gemaakte afspraken vastgelegd en gecontroleerd. Wanneer partijen akkoord zijn wordt er getekend, iedereen blij zou je zeggen. Maar er zijn redenen waarom je toch de koop af wilt zien. In dit artikel bespreek ik de mogelijkheden om de koop/koopovereenkomst te ontbinden.

Allereerst is het belangrijk om te bepalen in welke fase jij je van het kooptraject bevindt. Zit je nog binnen de wettelijke bedenktijd of is deze al verlopen. Zijn er ontbindende voorwaarden opgenomen en kun je daar nog een beroep op doen, of zijn ze al verlopen.

Fase 1

Wettelijke bedenktijd is nog NIET verstreken:

Binnen wettelijke bedenktijd: In dit geval kun je als koper binnen de wettelijke bedenktijd de koop van een huis ontbinden. Het ontbinden is vormvrij en kan op allerlei verschillende manieren. Een opgave van reden is niet verplicht, maar wel net zo netjes te melden zodat de verkoper en diens makelaar hiervan op de hoogte zijn. Verwacht geen begrip, eerder frustratie en dat lijkt me logisch. De deal is gesloten, afspraken vastgelegd, de koopovereenkomst getekend en binnen de bedenktijd weer ontbonden. 

Partijen hebben er (veel) werk aan gehad en het heeft uiteindelijk tot niets geleidt. Maar in zo'n geval moet je als koper even aan jezelf denken. Op een nette manier ontbinden, de reden aangeven en misschien zelfs sorry zeggen maakt het voor de andere partijen misschien iets dragelijker. Dat geldt overigens voor het ontbinden van de koop in elke fase van het kooptraject. 

Zorg er wel voor dat je bewijs hebt van de ontbinding, hiervoor is een mail, sms of appje voldoende.

Fase 2

Wettelijke bedenktijd is verstreken:

In dit geval kun je de koop alleen ontbinden als er ontbindende voorwaarden zijn opgenomen zoals het financieringsvoorbehoud. Ook zijn er andere clausules waarop je een beroep zou kunnen doen als deze zijn opgenomen. Naast het financieringsvoorbehoud zijn er allerlei clausules die van toepassing kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bouwkundige keuring wanneer die als voorbehoud is opgenomen.

Fase 3

De koop is definitief:

Als de wettelijke bedenktijd is verstreken en de ontbindende voorwaarden zijn uitgewerkt is de koop definitief. Wanneer je in deze fase zou willen ontbinden volgt er een boete. Deze boete is meestal 10% van de koopsom. Bij een huis van 4 ton is dat 40.000 euro. Dat is natuurlijk zonde, en moet je voorkomen.

Conclusie

Er kunnen allerlei clausules in een koopovereenkomst worden opgenomen waarbij het belangrijk is om de actie en de gevolgen van het tekenen te kunnen overzien. Zo kunnen er ook clausules zijn opgenomen die de verkoper beschermt. Daarnaast nemen makelaars soms clausules op die voor jou als koper nadelig zijn. Denk er dus aan dat de verkoopmakelaar partijdig is in zo’n situatie. De makelaar staat in zo’n geval aan de zijde van de verkoper. Zorg er dus voor dat je exact weet wat je rechten en plichten en in elke fase zijn.

De Sleutel Tot Je Droomhuis

Reacties
Categorieën