Wat te doen met Gebreken Na een Bouwkundige Keuring - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wat te doen met Gebreken Na een Bouwkundige Keuring
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

Wat te doen met Gebreken Na een Bouwkundige Keuring

2 min
0

Wanneer je een huis koopt is het in veel gevallen verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Hiermee voldoen je in eerste instantie aan de onderzoeksplicht en kom je erachter welke gebreken de woning vertoont. Maar stel je voor dat er na de bouwkundige keuring en zelfs na de overdracht gebreken aan het licht komen. Hoe pak je dat dan aan? Er kunnen verschillende scenario's van toepassing zijn. Hieronder licht ik ze toe.

Koopovereenkomst nog niet getekend

Indien je een bouwkundige keuring, ook wel bouwtechnische keuring genoemd uit laat voeren voordat je de koopovereenkomst hebt getekend is het eenvoudig. je kunt zonder boete van de koop af. Vooral wanneer het erg tegenvalt zal de koper dit ook begrijpen. Toch kan ik me voorstellen dat je alsnog graag de woning wilt wanneer de gebreken zijn verholpen. Ga in zo'n geval in gesprek met de verkoper of diens makelaar. In veel gevallen doen beiden een beetje water bij de wijn en kan er alsnog een deal worden gesloten.

Koopovereenkomst getekend en bedenktijd nog niet verstreken

Wanneer de wettelijke bedenktijd nog niet is verstreken geldt hetzelfde als hiervoor. Echter, je moet de koop dan wel ontbinden, doe dat ook als je nog in gesprek bent en de tijd begint te dringen. Ontbinden binnen de bedenktijd betekent niet dat je geen deal meer kunt sluiten. Je hebt dan rustig de tijd om na te denken of opnieuw te onderhandelen. Nadat er een "nieuwe" deal is gesloten kan de makelaar opnieuw de koopovereenkomst opmaken waarna partijen kunnen tekenen. Denk er wel aan dat je als koper deze tweede keer geen wettelijke bedenktijd meer hebt.

Koopovereenkomst getekend en bedenktijd verstreken

In dit geval zal er waarschijnlijk een clausule in de koopovereenkomst zijn opgenomen dat je onder bepaalde voorwaarden die betrekking hebben op de bouwkundige keuring kunt ontbinden. Meestal gaat dit om de hoogte van de directe herstelkosten. Zijn de kosten die in het bouwkundig rapport zijn vermeld hoger dan in de koopovereenkomst, dan kan de koper alsnog de koop ontbinden. Dit is immers een ontbindende voorwaarde waarvan gebruik kan worden gemaakt. Dus koop je een huis en vindt de bouwkundige keuring plaats na het verstrijken van de bedenktijd laat dan altijd het gedeelte wat hierover gaat in de koopovereenkomst invullen. Deze regel is standaard in de koopovereenkomst opgenomen en hoeft alleen nog maar te worden ingevuld. Wees daar scherp op!

Indien je geen ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst hebt opgenomen op basis waarvan je een tegenvallend bouwkundig rapport zou kunnen ontbinden heb je een probleem.

Gebreken na de overdracht

Indien er gebreken aan het licht komen die de bouwkundig inspecteur had moeten waarnemen is het zaak om met het desbetreffende bedrijf contact op te nemen om dit te bespreken. Ik kan je nu al vertellen dat de meeste bouwkundige bedrijven zich verschuilen achter de in het bouwkundig rapport opgenomen voorwaarden of de algemene voorwaarden. Ook bouwkundig inspecteurs dekken zichzelf in. Wanneer de bouwkundig inspecteur hiervoor verzekerd is zijn er misschien nog mogelijkheden. Zorg ervoor dat je in zo'n geval direct juridisch advies inwint. Vooral wanneer de gebreken flink in de papieren lopen komen partijen vaak lijnrecht tegenover elkaar te staan. TIP: Loop altijd met de bouwkundige mee tijdens de keuring zodat je vragen kunt stellen.

Welke bouwkundig expert moet ik inschakelen?

Er zit wel degelijk verschil tussen de verschillende bouwkundige bedrijven en bouwkundig inspecteurs. Zo gaat de ene wel onder de vloer en de ladder op waarbij de andere dit juist niet doet. Ik heb goede ervaringen met Homekeur dus ik adviseer je om daar een afspraak mee te plannen voor een eerlijke en onafhankelijke bouwkundige keuring.

Zit je nog in de beginfase en wil je meer weten over de gang van zaken rondom een bouwkundige keuring en in welke fase je deze in jouw persoonlijke situatie in kan zetten? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan zodat ik je kan adviseren.

Alle artikelen

Reacties
Categorieën