Wat is het Verschil tussen een Aankoopkeuring en Bouwkundige Keuring - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wat is het Verschil tussen een Aankoopkeuring en Bouwkundige Keuring
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
5 min
0

Wat is het Verschil tussen een Aankoopkeuring en Bouwkundige Keuring

5 min
0

Een huis bouwkundig laten keuren is altijd een goed idee wanneer je inzage wilt krijgen in de gebreken en de herstelkosten die daarbij horen. Bij het kopen van een huis is het gebruikelijk dat er wordt gekozen voor een aankoopkeuring. Maar in de volksmond noemen we dit een bouwkundige keuring. Zo zijn er verschillende benamingen voor een huis keuren zoals een NHG keuring of meeloopkeuring. Eigenlijk is het doel hetzelfde alleen de benamingen en uitleg worden soms anders geformuleerd. Dit kan zelfs per bouwkundig inspecteur of inspectiebureau verschillen.

Aankoopkeuring

De aankoopkeuring is bedoeld om inzage te krijgen in de gebreken van de woning die je op het oog hebt, of misschien zelfs al hebt gekocht. Weet wat je koopt is mijn motto, veel mensen gaan namelijk de mist in door een aankoopkeuring, ook wel bouwkundige keuring bij de aankoop genoemd niet uit te laten voeren. Soms door druk van buitenaf of door de verkoopmakelaar die aangeeft voor de beste koper te kiezen. Het laten vallen van een bouwkundige keuring kun je tijdens een biedprocedure of bieden bij inschrijving makkelijk voorkomen. Wil je weten hoe dat werkt? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan zodat ik even met je meedenk. Gewoon doen!

Wanneer laat ik een aankoopkeuring uitvoeren?

Zelf ben ik er voorstander om dit te doen na het sluiten van de mondelinge deal en voor het tekenen van de koopovereenkomst. Er zijn ook andere opties zoals de bouwkundige keuring binnen de wettelijke bedenktijd of een ontbindende voorwaarde opnemen in de koopovereenkomst.

Bouwkundige keuring

Wanneer we het over een keuring in het algemeen hebben praten we over een bouwkundige keuring. Dit kan zowel door verkoper als verkoper worden aangevraagd. Wanneer er sprake is van een huis met veel achterstallig onderhoud kan het slim zijn om direct bij de verkoop een bouwkundig rapport te laten zien. Over de betrouwbaarheid van zo'n rapport is over het algemeen veel discussie omdat de keuring in opdracht van de verkoper is opgemaakt. Als koper is het slim om bij twijfel een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Je wilt exact weten wat je koopt en op welke kosten je de komende jaren moet rekenen.

Wat doet de inspecteur?

Een professionele inspecteur komt naar de woning en controleert alle aspecten, van de fundering tot het dak en alles daartussenin. Ze kijken naar de bouwkundige staat, eventuele verborgen gebreken, en mogelijke problemen die in de toekomst kunnen optreden. Daarnaast vind ik dat een bouwkundig adviseur een adviserende rol heeft. Loop dan ook met de keuring van de woning mee zodat je vragen kunt stellen wanneer er iets niet duidelijk is. De inspecteur legt z'n bevindingen vast in een bouwkundig rapport die je in de meeste gevallen digitaal ontvangt.

Waarom is een keuring zo belangrijk?

Het hebben van een aankoopkeuring is essentieel om ervoor te zorgen dat je geen verborgen verrassingen tegenkomt nadat je de sleutels hebt ontvangen. Door een gedetailleerde inspectie krijg je een goed beeld van de staat van de woning en kun je beter inschatten of het huis aan jouw behoeften voldoet.

Bescherming tegen verborgen gebreken

Een keuring helpt je om mogelijke verborgen gebreken te ontdekken die niet direct zichtbaar zijn tijdens een bezichtiging. Denk bijvoorbeeld aan lekkages, schimmelproblemen, of problemen met de elektrische bedrading. Door deze problemen vroegtijdig te ontdekken, kun je hier rekening mee houden in de onderhandelingen tenzij de koopovereenkomst al is getekend en de wettelijke bedenktijd is verstreken. Kijk er dus goed na in welke fase je van de koop zit. 

Financiële gemoedsrust

Een keuring kan voorkomen dat je onnodige kosten maakt in de toekomst. Stel je voor dat je een huis koopt zonder inspectie en kort daarna geconfronteerd wordt met grote uitgaven. Door de staat van het huis van tevoren te onderzoeken, heb je een beter beeld van hetgeen je de komende tijd kan verwachten en voorkom je financiële verrassingen achteraf. 

Onderhandelingsmogelijkheden

Als uit de keuring blijkt dat er reparaties nodig zijn, kun je dit gebruiken als onderhandelingsinstrument om een betere koopprijs te bedingen. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een verlaging van de prijs of dat de verkoper de reparaties voor zijn rekening neemt voordat je de koop definitief maakt. Ook als je al een mondelinge deal hebt gesloten en de bouwkundige keuring erg tegenvalt kun je opnieuw in gesprek of onderhandeling gaan. Dat geldt in elke fase waarin je nog niet verplicht bent de woning te kopen, of een beroep kan doen op de ontbindende voorwaarde bouwkundige gebreken. Weet je niet zeker hoe dit werkt? Je weet het inmiddels: Vraag een gratis adviesgesprek aan en ik adviseer je graag.

Hoe kan een keuring jou helpen?

Laten we eens kijken naar hoe een keuring jou kan helpen bij het maken van de beste beslissing bij het kopen van een huis.

Volledig inzicht in de staat van de woning

Tijdens de keuring ontvang je een gedetailleerd rapport met de bevindingen van de inspecteur. Dit rapport geeft jou volledig inzicht in de staat van de woning en alle mogelijke problemen die zijn ontdekt. Achter elk onderdeel staan de gebreken en kosten gespecificeerd in directe herstelkosten en kosten op termijn.

Voorkomen van verrassingen

Door een keuring uit te laten voeren, verminder je de kans op vervelende verrassingen na de aankoop. Je kunt beter inschatten welke reparaties of onderhoud er nodig is en je financiële plaatje hierop beter afstemmen. Dit geeft jou gemoedsrust en vertrouwen in de koop van het huis.

Ondersteuning bij de onderhandelingen

Zoals gezegd is het afhankelijk in welke fase het aankooptraject zich bevindt maar wanneer de bouwkundige keuring tegenvalt is er meestal een mogelijkheid om alsnog een (andere) deal te sluiten. De verkopers weten na de keuring ook beter welke gebreken hun woning heeft. Als koper kun je deze gebreken aangrijpen om de prijs naar beneden te krijgen. Misschien had je liever dat er geen gebreken naar voren waren gekomen, maar als die gebreken er zijn moet je er toch iets mee. Ook kun je van de koop afzien wanneer je er samen niet uitkomt en hiervoor de mogelijkheid bestaat. 

Conclusie

Het verschil tussen een aankoopkeuring en een bouwkundige keuring is dat de aankoopkeuring direct z'n doel beschrijft en een bouwkundige keuring niet. Een aankoopkeuring wordt door de kopers geregeld en niet door de verkopers. Je zou ook kunnen zeggen dat een aankoopkeuring hetzelfde is als een bouwkundige keuring maar dan voor de koop van een huis. Wil je meer inzage in de gebreken van een woning voordat je deze verkoopt zal vaak de verkoper een bouwkundige keuring uit laten voeren. Deze heet dan geen aankoopkeuring en ook geen verkoopkeuring, maar wordt weggezet onder bouwkundige keuring of bouwkundige inspectie.

Veelgestelde vragen

1. Hoeveel kost een keuring gemiddeld?

De kosten van een aankoopkeuring kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van de woning en de regio waarin je woont. Over het algemeen kun je rekening houden met een bedrag tussen de €350 en €600. 

Bekijk hier meer over bouwkundige keuring en de kosten.

2. Moet ik altijd een keuring laten uitvoeren? 

Hoewel het niet verplicht is om een keuring te laten uitvoeren, wordt het sterk aanbevolen. Zeker als je weinig ervaring hebt in het beoordelen van de bouwkundige staat van een woning, kan een keuring veel waardevolle informatie opleveren. Het kan je behoeden voor mogelijke teleurstellingen en onnodige kosten. Mijn advies is: Laat bij twijfel en bij oude huizen altijd een bouwkundige keuring uitvoeren. 

3. Mag ik zelf aanwezig zijn tijdens de keuring?

Ja, het is absoluut aan te raden om aanwezig te zijn tijdens de aankoopkeuring. Op deze manier kun je direct vragen stellen aan de inspecteur en krijg je een goed beeld van de staat van het huis. Je kunt zien welke punten extra aandacht vereisen en eventuele twijfels bespreken met de inspecteur. 

Tot slot

Sta jij op het punt een huis te kopen? Wacht dan niet langer en plan (afhankelijk van de fase waarin je zit) vandaag nog een keuring in voor de woning waarin jij geïnteresseerd bent. 

>> Meer over de bouwkundige keuring, de kosten en een afspraak plannen

Ontdek De Sleutel

De Sleutel Tot Je Droomhuis







Reacties
Categorieën