Wat is het Verschil tussen een Bankgarantie en een Waarborgsom - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wat is het Verschil tussen een Bankgarantie en een Waarborgsom
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

Wat is het Verschil tussen een Bankgarantie en een Waarborgsom

2 min
0

Een bankgarantie wordt afgegeven door de bank, en bij een waarborgsom stort de koper zelf het geld op de derdenrekening van de notaris. Dat is kort gezegd is dit het verschil tussen een bankgarantie en een waarborgsom. In dit artikel gaan we hier verder op in.

Is een bankgarantie of waarborgsom verplicht?

Nee, een bankgarantie of waarborgsom is niet verplicht, en het is de bankgarantie, OF de waarborgsom. Niet beiden. Wanneer je een huis koopt wordt er een mondelinge deal gesloten waarna de makelaar (of notaris) de koopovereenkomst opmaakt. Na akkoord tekenen de koper en verkoper waarna de wettelijke bedenktijd (1 dag na tekenen) ingaat. 

Tijdens het onderhandelen of sluiten van de deal worden ook de voorwaarden besproken. Eén van de voorwaarden die de verkoper eist kan een bankgarantie. Vaak worden dit soort zaken ook in de aangeboden documentatie aangegeven. Let daar dus op wanneer je de brochure, vragen- en roerende zakenlijst (overnamelijst) ontvangt. Heb je deze nog niet ontvangen? Vraag er dan naar!

Hoe regel je de bankgarantie?

In de meeste gevallen regelt de hypotheekadviseur de bankgarantie die voor een bepaalde datum moet zijn gesteld. Deze datum is als het goed is besproken. In veel gevallen ligt de datum bankgarantie een week later dan de datum voorbehoud financiering. Hier kan vanaf worden geweken dus let hierop. In de praktijk zou het zelfs voor kunnen komen dat de bankgarantie al is gesteld maar de hypotheek nog niet definitief akkoord is. Dat is vaak erg verwarrend en ook geen gebruikelijk gang van zaken, maar dit komt voor. 

Vaak ontvang je via je hypotheekadviseur of bank een link waarin je akkoord geeft, lees tekent voor de bankgarantie. Dat is tegenwoordig eenvoudig geregeld. Denk er wel aan dat hier kosten aan zijn verbonden dus het is beter om als koper geen bankgarantie te hoeven stellen. Hoe dat precies werkt leer je in de Training Huis Kopen. Dit bespaart je overigens een paar honderd euro. De moeite waar om je daarin te verdiepen lijkt me.

Hoe regel je de waarborgsom?

De waarborgsom is een bedrag wat rechtstreeks naar de derdenrekening van de notaris wordt overgemaakt. Van je eigen rekening maak je dus (meestal) 10% van de koopsom over naar de notaris. Wanneer de notaris heeft ontvangen is er voldaan aan de verplichting die in de koopovereenkomst is opgenomen, mits je op tijd hebt betaalt natuurlijk. Normaal gesproken wordt er over de waarborgsom geen rente vergoed. De waarborgsom wordt na de overdracht met de koopsom verrekend tenzij je voor een lagere hypotheek hebt gekozen en juist die 10% (of een ander bedrag) uit eigen middelen wil voldoen.

Ik wil geen bankgarantie of waarborgsom!

Dat lijkt me als koper een goed uitgangspunt want de bankgarantie of waarborgsom wordt niet altijd door de verkoper geëist. Of je regelt een bankgarantie zonder kosten. Dat klinkt er ingewikkeld maar ik leg in de Training Huis Kopen precies uit hoe je hier slim mee om kunt gaan en daardoor de kosten van een bankgarantie kunt besparen. Dit is overigens geen garantie maar een manier om het net even wat anders aan te pakken. Net als al die andere tips die je werkelijk duizenden euro's kunnen besparen. Dus waar wacht je nog op? >> Klik hier voor meer informatie!

Laat mij die ook training zien!

Dit gratis e-book al gedownload?

>> Ik zoek een huis

Reacties
Categorieën