Wat is de Gemiddelde Oplevertijd van een Huis? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wat is de Gemiddelde Oplevertijd van een Huis?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
3 min
0

Wat is de Gemiddelde Oplevertijd van een Huis?

3 min
0

Wat is de gemiddelde oplevertijd van een huis is een vraag waar veel mensen graag antwoord op willen wanneer ze hun huis verkopen, of een huis kopen. Maar ook de koper wil graag op voorhand weten waar rekening mee moet worden gehouden. Vandaar dat dit een belangrijke vraag is waar ik in dit artikel dieper op in ga.

Wanneer is de sleuteloverdracht?

Laten we maar direct met de deur in huis vallen om in makelaarstermen te blijven. Eigenlijk is hier niet direct een eenduidig antwoord op te geven. Zelfs wanneer je zonder financieringsvoorbehoud een huis koopt ben je nog afhankelijk van de bank, in dit geval van de verkopers wanneer er een hypotheek op is gevestigd. Het opvragen van een aflossingsnota (door de notaris) duurt over het algemeen een maand. Ook al zouden partijen sneller willen, zijn ze wel afhankelijk van de geldverstrekker. Dus binnen een maand opleveren lukt vaak niet.

Binnen 2 maanden huis opleveren

Binnen 2 maanden de sleutels in ontvangst nemen zou een optie kunnen zijn wanneer de verkopers al een nieuwe woning hebben gekocht. Maar de koper moet wel rekening houden met de tijd die nodig is voor het regelen van de financiering. Over het algemeen staat hier 4 tot 6 weken voor. Wanneer we uitgaan van dit laatste zou de verkoper nog 2 weken hebben om over te gaan. De verkoper verhuist meestal niet wanneer de huidige woning nog niet definitief is verkocht. Wanneer de verkoper nog op zoek moet naar een woning is deze termijn al helemaal niet haalbaar. Binnen 2 maanden de sleuteloverdracht wordt voor de meeste mensen dan ook erg krap.

Binnen 3 maanden huis opleveren

Binnen 3 maanden de sleutels in ontvangst nemen begint er al iets meer op te lijken tenzij de verkoper nog geen woning heeft gevonden. In 3 maanden lukt het voor de kopers wel om de hypotheek rond te krijgen en de verkoper heeft voldoende tijd om te verhuizen nadat de hypotheek volledig rond is. Ook voor het stellen van de bankgarantie of het storten van de waarborgsom is voldoende tijd. Dat is overigens zo geregeld, ook bij een sleuteloverdracht binnen 2 maanden. Binnen 3 maanden opleveren is afhankelijk van de situatie van de verkopers vaak wel een optie wanneer ze al een woning hebben gekocht, of al op het oog hebben. Voor de koper is dit gunstig in verband met de geldigheid van de hypotheekofferte. 

Binnen 4 maanden huis opleveren

Binnen 4 maanden de overdracht van de woning waarbij de sleutels worden overhandigd geeft beide partijen vaak wat meer rust en moet onder normale omstandigheden prima zijn te doen. Dit is wel weer afhankelijk van de situatie van de verkoper. Is de wensenlijst dermate groot dat het nog wel even kan duren voordat er een huis is gevonden, zal de verkoper proberen wat meer tijd in de onderhandelingen te bedingen.

Binnen 5 maanden huis opleveren

Binnen 5 maanden de woning opleveren zou toch moeten kunnen, en dat is ook zo al blijf je wel afhankelijk van de verkoper. Ook hiervoor geldt dat de verkoper hierin een bepalende stem heeft vanwege de doorstroming naar een andere woning. Soms wil de prijs ook nog weleens meehelpen om verkopers aan te sporen hun huis wat sneller op te leveren. Maar die mogelijkheid moet er dan wel zijn. Dat geldt overigens voor elke oplevering.

Binnen 6 maanden huis opleveren

Binnen 6 maanden de woning opleveren zou je kunnen zien als een ideale situatie voor zowel koper, als verkoper. De koper heeft voldoende tijd om zijn zaakjes te regelen en binnen de termijn van een hypotheekofferte van 6 maanden te blijven. En de verkoper heeft onder normale omstandigheden voldoende tijd om een huis te vinden, te kopen en te verhuizen. In een oververhitte woningmarkt waarin het aanbod te laag is en kopers in de rij staan wordt het wat lastiger voor de verkoper om een volgend huis te vinden. Daarover moeten partijen dan in gesprek.

Langer dan 6 maanden huis opleveren

De meeste mensen vinden een opleveringsdatum verder dan 6 maanden vooruit minder gunstig. Kopers zitten met de hypotheekofferte die vaak maximaal 6 maanden geldig is en soms tegen extra kosten is te verlengen. Geen ideale situatie voor de kopers. Voor de verkoper kan dit juist wel weer gunstig zijn wanneer er nog naar een andere woning moet worden gezocht. De meeste opleveringen vinden echter wel binnen 6 maanden plaats waarmee je direct antwoord hebt op de vraag. Wat is de gemiddelde oplevertermijn van een huis.

Conclusie over een huis opleveren

Afhankelijk van zowel de situatie van de koper, als die van de verkoper wordt een oplevertermijn in overleg vastgesteld. Hierin kunnen de wensen verschillen maar vaak lukt het wel om hierover een akkoord te bereiken. Ook zijn er verschillende constructies mogelijk waarbij de overdracht naar voren wordt geschoven (eerder) wanneer de verkoper sneller een huis heeft gevonden. Dit moet dan wel goed worden vastgelegd in de koopovereenkomst.

>> Zó koop je een huis!

Reacties
Categorieën