Wanneer laat ik een Bouwkundige Keuring Uitvoeren? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wanneer laat ik een Bouwkundige Keuring Uitvoeren?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

Wanneer laat ik een Bouwkundige Keuring Uitvoeren?

2 min
0

Er zijn verschillende momenten waarop je een bouwkundige keuring uit kunt laten voeren. In dit artikel behandel ik dit onderwerp omdat hier nog weleens onduidelijkheid over is. Wil je direct een bouwkundige keuring uit laten voeren? Klik dan hier voor meer informatie!

Ook de vraag wel of niet een bouwkundige keuring uit laten voeren komt vaak voorbij bij huizenkopers. Het is lastig om dit in 1 antwoord samen te vatten. Mijn stelregel hierin is: Bij twijfel altijd een bouwkundige keuring uit laten voeren.

Bouwkundige keuring bij verkoop

Een bouwkundige keuring wordt bij verkoop uitgevoerd om de potentiële koper alvast te kunnen informeren over de bouwkundige staat van de woning. Dit zie je vaak bij oudere huizen, huizen met achterstallig onderhoud of huizen die door een erfenis zijn verkregen. De verkoper wil geen gezeur achteraf en laat daarom een bouwtechnische keuring uitvoeren. 

Als koper teken je er dan ook voor dat je het bouwkundig rapport hebt gezien en met de inhoud bekend bent. De verkoper heeft een melding- of mededelingsplicht en zo’n rapport helpt hierbij om aan deze verplichting te voldoen. Toch ben je gewaarschuwd als koper, ik heb hierin al de gekste dingen voorbij zien komen dus vertrouw je het niet? Schakel dan alsnog een bouwkundig inspecteur in om er zeker van te zijn dat je niet voor onaangename verassingen komt te staan.

Bouwkundige keuring bij aankoop

Dit is de meest gebruikelijk vorm om een bouwtechnisch inspecteur in te schakelen die een bouwkundig rapport voor je opmaakt. In zo’n traject zijn er verschillende momenten waarop je dit kunt doen, namelijk:

Tijdens de onderhandelingen met de verkoper

Mocht je jouw definitieve beslissing laten afhangen van de uitkomst van deze keuring, dan bestaat ook het risico dat de verkoper in de tussentijd het huis aan iemand anders verkoopt. Maak hierover duidelijke afspraken voordat je de opdracht aan een bouwkundige verstrekt.

Binnen de wettelijke bedenktijd

Gedurende de wettelijke bedenktijd na het ondertekenen van het koopcontract door beide partijen. Binnen deze periode heb je het recht om kosteloos en zonder opgave van reden de overeenkomst te ontbinden. Het ontbinden is vormvrij maar zorg ervoor dat je bewijs van ontbinding hebt. Let er ook op dat je afspraken maakt met de bouwkundig inspecteur zodat je het rapport binnen die tijd hebt ontvangen.

Na ondertekening van het koopcontract

 In dit geval kun je de uitkomst van de Bouwtechnische keuring meenemen als ontbindende voorwaarde in het contract. Dit moet je wel van tevoren bedingen in de onderhandelingen en daar een bedrag voor opnemen. Wanneer bijvoorbeeld de directe herstelkosten (binnen een jaar) meer bedragen dan 5000 euro kun je de overeenkomst ontbinden. Leg dit duidelijk vast en welke kosten hierbij horen zodat je later geen geschil krijgt over het wel of niet kunnen ontbinden van de koop.

Conclusie

Het is dus mogelijk om op deze momenten gebruik te maken van een Bouwtechnische keuring. Maak echter weloverwogen keuzes en wees bewust van alle opties die tot je beschikking staan bij het kopen van een huis. Zelf vind ik een bouwkundige keuring na het sluiten van een mondelinge deal, maar voordat de koopovereenkomst wordt getekend, of binnen de wettelijke bedenktijd de beste optie. Wees je er wel van bewust dat de verkoper de woning in deze periode alsnog aan een ander kan verkopen. Maak hier afspraken over ondanks dat hier de normale normen en waarden in strijd zijn met de wettelijke bepalingen.

 Misschien ook interessant!

> Meer over de bouwkundige keuring

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën