Analyse en Verwachtingen Rondom Huizenprijzen en Hypotheekrente Q2-2024 - Nieuwetijdsmakelaar
Analyse en Verwachtingen Rondom Huizenprijzen en Hypotheekrente Q2-2024
Woningmarkt nieuws
Nieuwetijdsmakelaar
Woningmarkt nieuws
3 min
0

Analyse en Verwachtingen Rondom Huizenprijzen en Hypotheekrente Q2-2024

3 min
0

De Nederlandse huizenmarkt blijft een onderwerp van intense speculatie en analyse. Met de recente gegevens en voorspellingen die wij hebben verzameld, duiken we dieper in de huidige trends en verwachtingen voor de toekomst van de huizenprijzen en hypotheekrentes. Dit artikel integreert de laatste inzichten en verwachtingen van financiële instellingen, waaronder banken en het De Nederlandsche Bank (DNB), om een uitgebreid beeld te schetsen van wat de toekomst mogelijk in petto heeft voor potentiële kopers en verkopers op de huizenmarkt.

Huizenprijzen: Een Stijgende Trend

De algemene consensus onder experts en voorspellingsmodellen, waaronder het PredictiveAI model, duidt op een aanhoudende stijging van de huizenprijzen. Met een verwachte toename van ruim +6% op jaarbasis, blijft de markt robuust met stijgende prijzen. Dit komt overeen met de verwachtingen van de meeste banken die, ondanks de eerdere snelle stijgingen in de eerste maanden van het jaar, nog steeds een stijgende lijn voorzien.

Echter, het interessante hierbij is de specifieke voorspelling van DNB, die een bescheidener stijging van +0.40% over 2024 had voorspeld. Deze voorspelling is al overtroffen, wat suggereert dat, om de voorspelde groei op 0.40% te houden, de huizenprijzen dit jaar met 1.73% zouden moeten dalen. Dit scenario lijkt onwaarschijnlijk gezien de huidige trends, waardoor er ruimte is voor herziening van eerdere prognoses.

Hypotheekrente: Een Kijk in de Toekomst

De hypotheekrente heeft een minimale stijging ervaren, gevolgd door een lichte daling. De langetermijnvoorspelling van ons PredictiveAI model suggereert een voortzetting van deze stijging, terwijl op de kortere termijn (tot 3 maanden) een stabilisatie wordt verwacht. Deze voorspelling sluit aan bij de consensus onder financiële instellingen, die vergelijkbare verwachtingen hebben voor de nabije toekomst.

Vooruitblik

Op basis van de huidige gegevens en analyses lijkt de markt in een periode van stabilisatie te zijn, met aanhoudende groei in huizenprijzen en een relatief stabiele hypotheekrente. Het zal interessant zijn om te zien of en hoe financiële instellingen hun verwachtingen zullen bijstellen op basis van deze ontwikkelingen. De aankomende periode belooft cruciaal te zijn voor de huizenmarkt, met potentiële herzieningen van prognoses en de directe impact daarvan op kopers, verkopers, en de markt als geheel.

Wat zeggen makelaars over de huidige woningmarkt?

Na een dipje in 2023 zit de vaart er flink in, het aanbod is relatief schaars en droogt bij sommige kantoren nagenoeg op. Een teken dat er meer wordt verkocht dan erbij komt. De aanvragen voor bezichtigingen nemen toe en de periode van (flink) overbieden is weer ingezet. Natuurlijk is dit per regio afhankelijk, maar de tendens is wederom minder aanbod en hogere prijzen. Geen goed nieuws voor starters die het toch al zwaar hebben op de woningmarkt.

Is dit het juiste moment om een huis te kopen?

Er is altijd behoefte aan woningen waardoor de woningmarkt nooit helemaal zal stilvallen. Of dit het juiste moment is om te kopen is mede afhankelijk van de persoonlijke overwegingen en situatie. Ben je toe aan een eerste koopwoning dan lijkt me het logisch die stap te zetten. Ben je toe aan een grotere woning eveneens. Wachten heeft vaak geen zin en als er al een dip komt wordt die tegenwoordig vaak snel opgevolgd door een stijging. Kijk dus naar de langere termijn en koop geen huis waar je niet minimaal 5 of 10 jaar kunt blijven wonen is het advies.

Conclusie

Terwijl de huizenprijzen een gestage groei blijven vertonen, is er een lichte onzekerheid over de toekomstige bewegingen van de hypotheekrente. Het is essentieel voor potentiële marktdeelnemers om de ontwikkelingen nauwlettend te volgen en de verwachtingen van banken en andere financiële instellingen in de gaten te houden. 

Deze instellingen spelen een cruciale rol in het vormgeven van de marktdynamiek, en hun bijgestelde voorspellingen kunnen waardevolle inzichten bieden voor toekomstige strategieën op de huizenmarkt. Ben je toe aan een (volgend) huis? Dan zijn overwegend de persoonlijke overwegingen een goede graadmeter om het wel of niet te doen.

Aankooptraining zonder aankoopmakelaar

Overweeg je de eerste of volgende stap te zetten? Kijk dan eens naar onze aankooptraining zonder aankoopmakelaar genaamd 'De Sleutel Tot Je Droomhuis'. Hiermee kun je veel makkelijker de (volgende) stap zetten en ben je op de hoogte van alle ontwikkelingen in het koopproces. Daarnaast bespaar je ook nog eens duizenden euro's op de aankoop. Wie wil dat nou niet?

Reacties
Categorieën