Maar hij of zij is Niet Jouw Makelaar! - Nieuwetijdsmakelaar
Maar hij of zij is niet jouw makelaar
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
3 min
0

Maar hij of zij is Niet Jouw Makelaar!

3 min
0

Afgelopen week zat ik met een paar mensen (die ik niet kende) aan tafel en het ging al snel over de woningmarkt. En zoals het wel vaker gaat lopen mensen te klagen over de makelaar. Dat triggert me natuurlijk want de makelaardij is mijn business. Het leek wel een verjaardagsfeestje waarbij de één het nog beter weet dan de andere. En voor je het weet beland je in een discussie waar je eigenlijk ver vandaan moet blijven.

Toen stelde ik aan een potentiële koper de vraag; Maar wie is eigenlijk de klant van de makelaar? Wauw, grote doordringende ogen keken me aan en even dacht ik, ze begint te huilen. Ze zei: Dat weet ik wel, dat is de verkoper. Dat wou ik horen, want daar is waar het om draait. Jij als koper bent niet de klant van de makelaar (verkoopmakelaar). Noem hem of haar dan ook geen makelaar, maar verkoopmakelaar zodat je het onderscheid in je achterhoofd houdt.

Wat is de opdracht van de verkoopmakelaar?

De opdracht van de verkoopmakelaar is plat gezegd, jouw het meeste laten betalen tegen zo slecht mogelijke voorwaarden. Dat zal ik even toelichten: Wanneer de verkoper de klant van de verkoopmakelaar is, en de doelstelling is om zijn of haar klant(en) zo goed mogelijk te behartigen staat dit haaks op hetgeen jij wilt. Immers de verkoper wil een zo hoog mogelijk bedrag tegen de beste voorwaarden. Maar jij wilt juist het tegenovergestelde, een lagere prijs tegen de beste voorwaarden voor jou!

Tegenstrijdige belangen

Tegenstrijdige belangen waar je goed voor moet waken. Goede makelaars zijn vriendelijk, denken met je mee en proberen alle negatieve punten om te toveren in jouw voordeel. Je zou kunnen zeggen dat de aardigste makelaars de beste makelaars zijn, maar dat is te kort door de bocht. Verkoopmakelaars hebben een opdracht, daar hebben ze een overeenkomst voor gesloten met de verkoper. Daar is geen speld tussen te krijgen. De makelaar, verkoopmakelaar is er voor de verkopers en niet voor jou!

Gelijkwaardigheid

Als koper bevind je je tegenwoordig in een ondergeschikte positie vanwege de hoge woningprijzen en lage aanbod. Wil je gelijkwaardigheid in kennis en niveau (zonder jou tekort te doen) wordt een aankoopmakelaar aanbevolen. Maar het kan ook prima zonder aankoopmakelaar wanneer je ons programma hebt gevolgd. Daar kom ik later op terug.

Makelaar als bemiddelaar

In de opleiding makelaardij die ik in 2007 heb gevolgd kwam telkens het woord bemiddelen naar voren. Een makelaar is een bemiddelaar en daar horen bepaalde regels bij. Ik zal je daar verder niet mee vermoeien, maar waar het om gaat is dat het woord bemiddelen eigenlijk niet klopt. Als verkoopmakelaar bemiddel je niet, tenminste zo zie ik het. Je hebt een opdracht om een object (bijvoorbeeld een woonhuis) te verkopen. in de opdracht tot dienstverlening - OTD - staat ook nog eens vermeld dat je alles moet doen om de belangen van de verkoper te behartigen. Plat gezegd sta jij als koper gewoon aan de zijlijn.

Het onderscheid

Houd dus goed in je achterhoofd dat wanneer jij een huis gaat bezichtigen, de makelaar die we vanaf nu verkoopmakelaar noemen er niet voor jou is. Vanaf nu moet je dus extra scherp zijn op de woorden die de verkoopmakelaar uitspreekt. Woorden zoals: Dat hebben alle huizen hier. Of, het schilderwerk valt nog wel mee. Overlast van de buren? Ach, overal hoor je weleens wat. En dan heb ik nog niet eens gehad over de druk die jij voelt wanneer de volgende bezichtiger alweer op de stoep staat en jij snel je rondje af moet maken. Eigenlijk wil je dat niet, maar zoals gezegd; De verkoopmakelaar behartigd de belangen van de verkoper, niet van jou!

Maar zo kan het ook

Op een gemoedelijke manier een afspraak maken en voldoende tijd krijgen om de woning te bekijken. Nogmaals een bezichtiging plannen waarbij je iemand meeneemt om met je mee te kijken. Rustig nadenken en een voorstel doen om in onderhandeling te komen om uiteindelijk een deal te sluiten waar iedereen blij mee is.

Grote voorsprong op de concurrentie

Met ons programma 'De Sleutel Tot Je Droomhuis' krijg jij een grote voorsprong op de concurrentie, vind je woningen die niet op Funda staan en leer je alle ins en outs van een huis kopen. Ook de trucjes die makelaars gebruiken om er het beste voor de verkoper uit te halen. Het programma is in logische stappen opgezet en je bespaart ook nog eens veel geld. En die aankoopmakelaar? Die heb je dan helemaal niet nodig.

Om terug te komen op de titel; Maar hij of zij is niet je makelaar! Die stelling klopt als een bus. De makelaar die de woning verkoopt is verkoopmakelaar en werkt voor de verkoper. Simpeler kan ik het niet maken. Wanneer jij in een winkel een product koopt ben jij de klant van dat bedrijf. In de makelaardij werkt het niet zo, dat moet goed onthouden.

Reacties
Categorieën