In de wereld waarin we nu leven is er voldoende geld om iedereen een huis te geven. Maar ik ga nog een stap verder? Er is ook genoeg geld om iedereen eten te geven. Waarom gebeurt dat niet?
Keuzes
Alles draait om keuzes in het leven en wordt meer geld dan ooit uitgegeven aan de wapenindustrie. We houden vervuilende industrie in stand maar de rekening wordt neergelegd bij de minder bedeelden onder ons. Waarom?
Iedereen een huis
Om allerlei reden heeft op dit moment niet iedereen een huis. Zijn er mensen met lage inkomens die geen huis kunnen kopen, en zijn er mensen met middeninkomens die de rekeningen niet kunnen betalen. Rijk en arm groeit steeds verder uit elkaar, maar de regering gaat daar iets aan doen. Tenminste, daar ziet het naar uit maar eerst zien dan geloven.
De prijzen en aantallen bezichtigingen stijgen weer
De prijzen zijn licht gestegen en zijn weer ergens te vinden in de curve van vorig jaar. Ook het aantal bezichtigingen neemt weer licht toe. Dit een voorbode dat zich steeds meer mensen op de woningmarkt begeven en op zoek gaan naar een huis. We eveneens een toename van het aantal biedingen boven de vraagprijs hetgeen voor de meeste kopers geen goed nieuws is.
Een aanhoudende trend of piekmoment
In de zomer zie je vaak wat meer rust op de woningmarkt maar daar blijkt nu geen sprake van. Het aantal dagen dat een woning te koop staat lijkt redelijk in balans maar loopt nog een stuk achter bij vorig jaar. Hieruit kun je afleiden dat de snelheid van verkopen redelijk in overeenstemming is met het aantal dagen dat de woning te koop staat. Immers, de beste deal sluit je vaak in de beginperiode wanneer de woning nieuw in verkoop komt.
Alles wat nieuw is, is interessant
Alle woningen die nieuw op de markt komen lijken voor kopers meer interessant dan woningen die al enkele weken of maanden te koop staan. Terwijl daar nu juist een grotere kans ligt. Aan de andere kant zou je kunnen vaststellen dat de tijd de vraagprijs inhaalt in een stijgende woningmarkt waardoor je over een paar maanden een hogere prijs zou kunnen bedingen. Maar de praktijk wijst toch vaak anders uit.
Het kan en moet anders
We begonnen dit artikel dat er voldoende geld op de wereld is om iedereen een huis te kunnen geven. Maar dan moet er wel gebouwd worden. Ergens gaat er dus iets mis. Bijvoorbeeld de bureaucratie! Ik zag in Duitsland de aanvragen voor windmolens die extreem in omvang is toegenomen in vergelijking met een paar jaar terug. Dat geldt overigens ook voor woningen. Stap 1 is de bureaucratie vereenvoudigen en het makkelijker maken om vergunningen aan te vragen.
Het kan ook makkelijker en sneller
Stap 2 is de snelheid van vergunningen. Natuurlijk moeten de aanvragers aan de gestelde eisen voldoen maar zijn de eisen nu niet te hoog? Waardoor er te veel vertraging ontstaat? Juist, en stap 3 zou ik zeggen: Maak die grondprijs weer in verhouding voor wat je ervoor krijgt. Ik snap dat gemeentes het boekhoudboekje kloppend moeten krijgen maar het loopt volledig uit de hand. Stap 4 zou kunnen zijn de regels voor permanente bewoning te versoepelen, daar heb ik al eens een artikel over geschreven. En stap 5: Laten we het elkaar niet zo moeilijk maken. Overal tegen in beroep gaan omdat er voor, of achter huizen worden gebouwd die jouw uitzicht iets belemmeren. Gun een ander ook wat want jij zit waarschijnlijk hoog en droog in je eigen huis, terwijl een ander aan het strijden is voor een huis wat jij op dit moment hebt.
Tot slot
Waar een wil is, is een weg. Of waar grond is, kan een huis worden gebouwd. Wanneer ik door de weilanden rijd en in geen velden of wegen woningen zijn te vinden bekruipt me toch het gevoel dat er nog voldoende ruimte is om te bouwen. We hebben het zelf in de hand!