Wacht jij ook op een Daling van de Huizenprijzen? Of Sla Je Nu Toe? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wacht jij ook op een Daling van de Huizenprijzen? Of Sla Je Nu Toe!
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
3 min
0

Wacht jij ook op een Daling van de Huizenprijzen? Of Sla Je Nu Toe?

3 min
0

De woningmarkt lijkt onstabiel en turbulent doordat de rente omhoog is gegaan en de woningprijzen iets zijn gedaald maar het herstel is alweer in gang gezet. Dat staat overigens nog totaal niet in verhouding met de stijging van de huizenprijzen de afgelopen jaren. Maar wat is nou het juiste moment om te kopen? Kan ik nog beter wachten of moet ik nu toeslaan? In dit artikel geven we je meer achtergrondinformatie. Maar de keuze is natuurlijk aan jou!

Aantal bezichtigingen neemt weer toe 

Het aantal bezichtigingen van woningen neemt toe, wat betekent dat de concurrentie ook stijgt. Steeds meer mensen vinden dat het een geschikt moment is om een huis te kopen. Uit recente gegevens van de funda Index blijkt dat het vertrouwen in de aankoop voor het zevende opeenvolgende kwartaal is gestegen. Ondanks deze positieve ontwikkeling zijn er echter minder mensen die daadwerkelijk tot de aankoop overgaan. Na een tijdelijke stijging in het vorige kwartaal hebben we de afgelopen drie maanden juist een afname gezien in de koopintentie.

Woningzoekers: De concurrentie

Hoewel het aantal mensen met plannen om een huis te kopen sinds begin 2022 is gedaald - met als uitzondering het vorige kwartaal - zien we toch dat de concurrentie op de huizenmarkt toeneemt. De mate van concurrentie wordt bepaald aan de hand van het gemiddeld aantal contactmomenten met makelaars per woning via funda. Na een algemene daling in 2022 hebben we in de eerste twee kwartalen van 2023 weer een stijging waargenomen. Het gemiddeld aantal verzoeken om informatie en bezichtigingen per woning nam toe, van elf in het vorige kwartaal naar dertien in Q2 2023.

En wat zegt de NVM hierover?

Dit is ook terug te zien in de gepubliceerde transactiecijfers van NVM, waaruit blijkt dat meer consumenten erin geslaagd zijn hun ideale woning te vinden, met een stijging van 20% ten opzichte van het vorige kwartaal.

De vraag naar woningen blijft groot

Er is een grotere vraag naar woningen onder de €400.000,-, ondanks de toegenomen concurrentie per woning. Het aantal contactmomenten per woning neemt juist toe voor woningen in het prijssegment tussen €300.000,- en €400.000,-. Consumenten oriënteren zich in verhouding tot dit prijssegment op een groter aantal woningen.

De interesse in huizen in het hogere segment neemt daarentegen af, voornamelijk als gevolg van de gestegen rente, waardoor deze woningen financieel minder haalbaar zijn voor een kleinere groep consumenten. Als resultaat hiervan daalt ook de totale vraag over alle prijssegmenten.

Uitstelgedrag?

Het aantal mensen dat binnen drie maanden van plan is om een huis te kopen is afgelopen kwartaal gedaald. Van degenen die uitstellen, geeft 53% aan rekening te houden met een daling van de huizenprijzen. Onder deze uitstellers verwacht 32% zelfs dat de huizenprijzen met meer dan 5% zullen dalen.

Onder startende kopers speelt ook mee dat ze de hogere kosten van levensonderhoud meewegen bij hun beslissing om het kopen van een huis uit te stellen. Kopers zijn positief over de ontwikkeling van de woningmarkt voor de komende maanden. In het tweede kwartaal van dit jaar verwachtte 30% van respondenten dat de markt over zes maanden gunstiger zal zijn om te kopen dan nu (20%).

En de verkopers?

Aan de andere kant is het vertrouwen in de verkoop over zes maanden lager. Hoewel het huidige vertrouwen in de verkoop op 41% ligt, geeft slechts 29% van de respondenten aan dat over zes maanden een goed moment zal zijn om te verkopen.

Tot slot

Wachten op het juiste moment is tijd verspillen, het juiste moment is er niet. Je zoekt een huis, of je zoekt geen huis! De cijfers zijn altijd gemiddelden en verschillen ook nog eens per regio of zelfs per plaats. Laat je niet gek maken, je koopt een huis om in te wonen en op lange termijn is gebleken dat de huizenprijzen altijd stijgen. Daarnaast zijn duurzame en moderne woningen onder de 4 ton nog steeds razend populair.

Op dit moment (vandaag 3-8-23) staan er 75.850 koopwoningen op Funda waarvan 29.795 In onderhandeling en 46.055 beschikbaar. Hiermee is het aanbod koopwoningen in Nederland nog steeds extreem laag. Vooral wanneer je dit vergelijkt met enkele jaren geleden toen er nog circa 250.000 woning op Funda stonden.

Wil jij een huis kopen en kun je wel wat advies gebruiken? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan!

Klik nu op de button om een telefonische afspraak te plannen!

Gratis adviesgesprek huis kopenMeindert Zomer van Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën