Moet ik in deze tijd nog Overbieden op een Huis? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Moet ik in deze tijd nog Overbieden op een Huis?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

Moet ik in deze tijd nog Overbieden op een Huis?

2 min
0

De huizenprijzen zijn na een periode van enorme stijging iets gedaald en lijk nu enigszins te stabiliseren. Toch zijn de verwachtingen hoog gespannen want de voorspellingen voor 2024 zien er voor huizenkopers niet goed uit. De huizenprijzen gaan volgens de geleerder verder met stijgen hetgeen betekent dat vraag en aanbod steeds verder uit elkaar komt te liggen. In dit artikel stel ik de vraag centraal: Moet ik in deze tijd nog overbieden op een huis?

Een lastige vraag

Dit is namelijk afhankelijk in het segment waarin je een huis wilt kopen en hoe de staat van het huis is. Een modern en huis wat helemaal af is, is nog steeds enorm populair en de kans hierbij is heel groot dat je het niet redt met de vraagprijs bieden. Overbieden is dan een keus die je moet overwegen wanneer je het huis graag wilt kopen. 

In het hogere segment wordt het al snel iets minder maar afgelopen week bleek in de grote steden dat je daar ook niet wegkomt met te veel onderbieden. Ook zag ik een woning in de prijsklasse van 350.000 euro waar meer dan 40 aanvragen voor bezichtigingen binnenkwamen bij de makelaar. Nog geen goed vooruitzicht voor mensen die op zoek zijn naar een huis. En de verwachting is dat dit niet veel beter wordt de komende tijd.

Bij mij in de straat

Toch zie ik ook woningen langer te koop staan en dat heeft vaak met de disbalans tussen vraagprijs en hetgeen je ervoor krijgt te maken. Door de gekte op de woningmarkt denken veel mensen dat de bomen tot in de hemel groeien, maar enig realisme is wel op z’n plaats wanneer je écht wilt verkopen. Ik ben van mening dat je als verkoper nog steeds je slag in de eerste dagen tot weken moet slaan. Daarna wordt het minder interessant voor kopers, ze hebben de woning al te vaak voorbij zien komen en denken dat er wat mis mee is, anders was die woning wel verkocht.

Een mooie kans voor woningzoekers

Voor woningzoekers ook weer een kans om misschien in alle rust de woning te bekijken en een bod te doen om in onderhandeling te komen. Hiermee voorkom je een inschrijving en kun je naar hartenlust onderhandelen, tenminste als de verkopers hieraan mee willen werken. Maar de verkopers zijn hierin soms wat star en hopen op die ene koper die de vraagprijs misschien wel wil bieden. Als de woningprijzen weer gaan stijgen haalt deze de vraagprijs gewoon weer in. Net zoals jaren geleden.

Bedrag en de voorwaarden

Maar het hoeft natuurlijk niet alleen over het bedrag te gaan. De verkoper wil ook graag zekerheid, denk hier eens over na: Hoe kun jij de verkoper die zekerheid bieden? Door het laten vallen van het financieringsvoorbehoud? Of zijn er nog andere mogelijkheden? Zorg er in ieder geval dat je eerst de waarde bepaalt voordat je een bod doet en niet zomaar aanneemt dat de vraagprijs wel realistisch zal zijn. 

Makelaars bieden verkopers in de meeste gevallen een gratis waardebepaling aan om opdrachten binnen te halen. En verkopers willen graag het maximale eruit halen. Met deze achterliggende gedachte zou het dus zomaar kunnen dat er grenzen van het maximale toelaatbare worden opgezocht of zelfs overschreden. Per slot van rekening, de makelaar adviseert en de verkoper bepaalt.

De financiële mogelijkheden

Daarnaast kom je altijd voor de vraag te staan: Kan, en wil ik dit betalen? En hoeveel hypotheek heb je nodig waarbij de taxatiewaarde soms ook een allesbepalende factor speelt. Wanneer je hoger hebt geboden dan de taxatiewaarde moet je nog steeds het verschil uit eigen middelen voldoen, los van de kosten koper.

Misschien ook interessant

Het antwoord

Dus op de vraag “Moet ik in deze tijd nog steeds overbieden?” is het antwoord: Dat is per regio, type woning en prijsklasse verschillend en zal je dus moeten onderzoeken voordat je een bod doet.

Loop jij ook vast op de woningmarkt? 

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën