Bij een huis kopen komen allerlei zaken en termen voorbij waarvan je misschien niet precies weet wat ze betekenen, of hoe ze moeten worden toegepast. In dit artikel vertel ik je meer over de waarborgsom.
Wat is een waarborgsom?
Laten we beginnen met een korte uitleg over wat een waarborgsom eigenlijk inhoudt. Een waarborgsom is een geldbedrag dat door de koper van een huis wordt betaald als garantie voor de nakoming van de koopovereenkomst. Dit bedrag dient als bescherming voor de verkoper tegen eventuele schade of kosten die voortvloeien uit het niet nakomen van de overeenkomst door de koper. Het bedrag van de waarborgsom is 10% van de koopsom en wordt gestort op de derdenrekening van de notaris.
Bestaat er een wettelijke verplichting voor een waarborgsom?
Voor de waarborgsom bestaat er geen wettelijke verplichting het kopen van een huis. De hoogte en aanwezigheid van een waarborgsom kunnen echter wel worden opgenomen in de koopovereenkomst tussen de koper en verkoper. Het is normaal dat de verkoper de garantie wil dat de koper de woning afneemt. Ik heb ooit de opmerking van een klant gehad: Als de verkoper een waarborgsom eist, dan wil ik ook een garantie van de verkoper.
Als koper kun je een waarborgsom als garantie geven, als verkoper is je huis de waarborg.
Wat zijn de voordelen van een waarborgsom?
Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het betalen van een waarborgsom. Ten eerste geeft het de verkoper gemoedsrust en vertrouwen dat de koper serieus is en de financiële middelen heeft om de koop af te ronden. Het nadeel van voor de koper is dat het geld vastzit totdat de overdracht van de woning is geweest. Wanneer je toch al van plan was om dit bedrag zelf in te brengen kun je het zien als een voorschot of aanbetaling. De waarborgsom kan ook worden verrekend met de koopsom, dit is het meest voorkomende geval.
Zijn er alternatieven voor een waarborgsom?
Naast de waarborgsom is er ook de mogelijkheid om een bankgarantie te stellen. In de meeste gevallen regelt de hypotheekadviseur dit waarna je hier (vaak digitaal) voor tekent. De bank geeft dan een bankgarantie af aan de notaris. Bij een bankgarantie staat de bank garant voor de betaling van een bepaald bedrag (10% van de koopsom) als jij als koper niet aan je betalingsverplichtingen voldoet. Het voordeel van een bankgarantie is dat je niet direct een groot bedrag hoeft te betalen, nadeel hiervan is dat er kosten aan zijn verbonden.
Conclusie
Hoewel er geen wettelijke verplichting bestaat voor het betalen van een waarborgsom bij het kopen van een huis, is het vaak wel gebruikelijk om de verkoper zekerheid te bieden. Als alternatief voor een waarborgsom is een bankgarantie mogelijk.
De bankgarantie wordt het meeste gebruikt en heeft als voordeel dat er geen groot bedrag hoeft te worden gestort bij de notaris. Het nadeel hiervan is dat er kosten aan zijn verbonden. De notaris houdt de bankgarantie onder zich totdat de overdracht heeft plaatsgevonden. De voorwaarden van zowel de waarborgsom als de bankgarantie zijn opgenomen in de koopovereenkomst.