Waarom de Vorige Akte van Levering zo Belangrijk is bij een Huis Kopen - Nieuwetijdsmakelaar
Waarom de Vorige Akte van Levering zo Belangrijk is bij een Huis Kopen
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

Waarom de Vorige Akte van Levering zo Belangrijk is bij een Huis Kopen

2 min
0

De akte van levering, ook wel eigendomsbewijs of transportakte genoemd is een belangrijk document die is opgesteld door de notaris en bij het kadaster wordt ingeschreven. Als koper krijg je ook zo'n document na het tekenen van de akte van levering. Dus kort gezegd krijgt elke koper een bewijs dat de woning van hem of haar is. Dus ook de verkoper waarvan jij het huis hebt gekocht heeft ook zo'n document ontvangen bij de (vorige) koop. Hierin staan alle belangrijke gegevens, maar ook de koopsom en eventuele voorwaarden zoals erfdienstbaarheden of kettingbedingen. Een belangrijk document voor jou als koper.

De akte van levering is een uittreksel/samenvatting van de getekende koopovereenkomst. De notaris stelt deze op, partijen controleren de concept akte en op de dag van overdragen wordt deze akte bij de notaris getekend. De notaris zorgt voor de inschrijving bij het kadaster en jij bent na inschrijving officieel eigenaar van de woning.

De vorige akte van levering

In de vorige akte van levering staan dus ook belangrijke gegevens die jij als koper niet mag missen. Soms gaat het om een woning die voor de eerste keer - na de nieuwbouw - wordt verkocht. In zo'n akte zijn ook andere zaken opgenomen zoals de bodemgesteldheid, gemeentelijke bepalingen enzovoort. In deze akte is de grond gekocht en staan er allerlei bepalingen in voor het destijds te stichten object. Als koper wil jij van deze bepalingen op de hoogte zijn.

Afwijkende zaken

Stel je voor, je koopt een huis met de bestemming wonen, maar deze woning is ondergebracht in een woonvereniging of VvE. Hierin kunnen allerlei bepalingen staan waar jij akkoord mee moet gaan wanneer je de handtekening zet. Zelfs zo'n woonvereniging of appartementsrecht (ondanks dat het een huis is) kan gevolgen hebben voor jouw verwachtingen. Goed onderzoek doen naar de structuur en omstandigheden is dan een onderdeel van jou taak als koper.

Koopsom in de (vorige) akte

In de (oude) akte van levering staat ook de koopsom vermeld, deze wordt door makelaars soms verwijderd. Vooral wanneer het verschil tussen de vorige koop en nu groot is. Stel je voor dat een huis in 2021 voor 3 ton is gekocht en in 2024 voor 425.000 euro wordt aangeboden. Dan zit er maar liefst 125.000 tussen. Dan kun je naar de verbouwingen vragen en de woning indexeren. Je wilt als koper een zo goed mogelijk beeld of de woning wel marktconform wordt aangeboden. Doordat makelaars deze koopsom gegevens in zo'n geval vaak weghalen kun je dat niet direct zien.

TIP: Vraag wanneer de koopsom door makelaars in de vorige akte is weggehaald een akte op bij het kadaster. In die aktes staan in de meeste gevallen wel de koopsommen vermeld, tenzij er sprake is van bijzondere omstandigheden.

Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken waar je op kunt letten bij het controleren van de vorige- maar ook concept akte van levering die je van de notaris ontvangt voordat de overdracht plaats vindt. Controleer alles wat er in staat en laat je niet verassen door bepalingen die je pas ontdekt wanneer het te laat is.

Stap voor stap door het koopproces 

Om jou te helpen heb ik het programma 'De Sleutel Tot Je Droomhuis' ontwikkeld waarbij ik je stap voor stap meeneem door het koopproces. Elk facet van een huis kopen behandel ik en je kunt eens enorm veel geld besparen op de aankoop. Ook ontdek je hoe je een huis kunt vinden voordat het op Funda staat, net zoals makelaars dat doen.

De Sleutel Tot Je Droomhuis

Reacties
Categorieën