Wat is een Recreatiewoning Hypotheek? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wat is een Recreatiewoning Hypotheek?
Woningmarkt nieuws
Nieuwetijdsmakelaar
Woningmarkt nieuws
3 min
0

Wat is een Recreatiewoning Hypotheek?

3 min
0

Vakantiewoning met Hypotheek Kopen 

Een recreatiewoning hypotheek is een specifiek type hypotheek die wordt aangegaan voor de aankoop van een recreatiewoning. Dit is een woning die niet als hoofdverblijf dient, maar wordt gebruikt voor vakanties, weekendjes weg of als investeringsobject voor verhuur. De financiering van een recreatiewoning zit vaak wat anders in elkaar dan de standaardhypotheek voor een reguliere woning. In dit artikel vind je meer informatie over de recreatiewoning hypotheek.

Hypotheek op recreatiewoning

Over het algemeen financieren banken een lager percentage van de koopsom van een recreatiewoning in vergelijking met een reguliere woning. Dit kan variëren, maar veel banken financieren tussen de 60% en 70% van de taxatiewaarde. De recreatie hypotheek is o.a. geschikt voor:

  • Vakantiewoningen
  • Chalets
  • Bungalows
  • Vakantievilla's
  • Vakantieboerderijen

Rente

De rente voor een recreatiewoning hypotheek kan hoger liggen dan die van een reguliere hypotheek. De reden hiervoor is dat banken een recreatiewoning vaak als een groter risico zien.

Fiscale aspecten

De rente van een hypotheek voor een recreatiewoning is in Nederland niet fiscaal aftrekbaar, in tegenstelling tot de hypotheekrente voor een hoofdverblijf. 

Hoeveel overdrachtsbelasting bij kopen recreatiewoning?

Het tarief van 10,4% (2023) geldt voor onroerende zaken zoals recreatiewoningen en 2e woningen. Hieronder valt ook een chalet of stacaravan die je koopt op een vakantiepark en waarbij je de grond bijvoorbeeld huurt of pacht. Er is dan sprake van 'economisch eigendom'. (Bron: Belastingdienst)

Verhuur

Sommige mensen kopen een recreatiewoning als investering om deze vervolgens te verhuren. Het is belangrijk om na te gaan of de hypotheekverstrekker dit toestaat. Soms zijn er specifieke voorwaarden verbonden aan de verhuur van de recreatiewoning.

Eisen aan de woning

Banken kunnen specifieke eisen stellen aan de recreatiewoning. Zo kan het zijn dat de woning op eigen grond moet staan of dat er eisen zijn met betrekking tot de kwaliteit en locatie van de woning.

Looptijd

De looptijd van een recreatiewoning hypotheek is over het algemeen rond de 10 jaar, maar langere en kortere looptijden zijn ook mogelijk. De hypotheekadviseur kan je daar meer over vertellen.

Aflossingsvorm

Afhankelijk van de bank kunnen er specifieke aflossingsvormen beschikbaar zijn, zoals annuïteit of lineair.

Overige voorwaarden

Net als bij elke hypotheek kunnen er aanvullende voorwaarden of restricties zijn, zoals boetevrij aflossen, mogelijkheden tot overluiten, of eisen rondom onderhoud en beheer.

Een recreatiewoning hypotheek heeft zowel voordelen als nadelen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie en wensen kunnen deze voor- en nadelen zwaarder of lichter wegen. Hier zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een recreatiewoning hypotheek op een rij:

Voordelen van een recreatiewoning hypotheek:

  • Investering in vastgoed: Met een recreatiewoning hypotheek kun je investeren in vastgoed, wat op de lange termijn in waarde kan stijgen.
  • Potentiële huurinkomsten: Als je ervoor kiest je recreatiewoning te verhuren, kun je extra inkomsten genereren.
  • Eigen vakantieplek: Je hebt altijd een eigen plekje om naar toe te gaan voor vakanties en weekendjes weg, zonder dat je afhankelijk bent van beschikbaarheid of hoge huurprijzen in piekseizoenen.
  • Mogelijkheid tot personalisatie: Omdat het je eigen woning is, kun je deze naar eigen smaak inrichten en aanpassen.

Nadelen van een recreatiewoning hypotheek:

  • Beperkte financiering: Veel banken financieren slechts een deel van de koopsom van een recreatiewoning, wat betekent dat je vaak meer eigen geld moet inbrengen in vergelijking met een reguliere hypotheek.
  • Hogere rente: De rente voor een recreatiewoning hypotheek ligt vaak hoger dan die van een reguliere hypotheek vanwege het hogere risico voor de bank.
  • Overdrachtsbelasting: Hogere overdrachtsbelasting dan bij een reguliere woning. 10,4% (2023)
  • Geen renteaftrek: In tegenstelling tot de hypotheekrente voor een hoofdverblijf, is de rente voor een recreatiewoning in Nederland niet fiscaal aftrekbaar.
  • Verhuurrestricties: Als je je recreatiewoning wilt verhuren, kan dit beperkt zijn door de voorwaarden van de hypotheekverstrekker of door lokale regelgeving.
  • Onderhoud en beheer: Een tweede woning betekent ook dubbel onderhoud. Als je niet regelmatig op de locatie bent, kan het lastig zijn om het onderhoud en beheer van de recreatiewoning te regelen.
  • Marktfluctuaties: De waarde van recreatiewoningen kan gevoeliger zijn voor economische veranderingen dan reguliere woningen, wat een risico kan vormen voor je investering.
  • Beperkte liquiditeit: Mocht je ooit snel geld nodig hebben, is het doorgaans moeilijker om een recreatiewoning snel te verkopen in vergelijking met een reguliere woning.

Het is belangrijk om zowel de voor- als nadelen in overweging te nemen en goed financieel advies in te winnen voordat je besluit een recreatiewoning hypotheek af te sluiten.

Tot slot

Investeren in een recreatiewoning kan een goede investering zijn, maar is ook afhankelijk van meerdere factoren. Als je overweegt een recreatiewoning te kopen, is het raadzaam om advies in te winnen bij een financieel adviseur. Deze kan je begeleiden bij het vinden van de juiste financieringsvorm en je informeren over alle voorwaarden en mogelijkheden.

Misschien ook interessant?

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën