We hebben allemaal weleens spijt van onze acties, maar wanneer je een bod op een huis hebt gedaan wat je eigenlijk niet wilt, kan ik me voorstellen dat je daar slapeloze nachten van hebt. Maar niet getreurd, er is in veel gevallen nog hoop dus bekijk dit artikel zorgvuldig om erachter te komen wat voor jou van toepassing is. De mogelijkheid van een bod zonder gevolgen intrekken is afhankelijk in welke fase jij je bevindt.
Ik heb een bod gedaan maar niets getekend
Wanneer je een bod hebt gedaan maar niet hebt getekend is er ook niets aan de hand. Tenminste als het om een consumentenkoop gaat, voor professionele partijen gelden andere regels maar die behandelen we hier niet. In dit geval kun je zonder gevolgen, en zelfs zonder reden op te geven je bod intrekken. Wettelijk gezien is een bod op een huis doen een uitnodiging om in onderhandeling te komen en geeft nog geen enkele verplichtingen. Wel stelt de makelaar het op prijs dat je de reden noemt om dit aan de verkoper uit te leggen. Wanneer je de enige bieder bent is het voor de verkoper een teleurstelling en volgt altijd de vraag waarom je het bod hebt ingetrokken. Je hoeft niet alle details te vermelden maar een reden geven wordt zeer gewaardeerd.
Ik heb te snel geboden en heb nu spijt
Dit is wat je in een oververhitte woningmarkt soms ziet, en ik noem dat ook weleens “het spook” van de hoogste of snelste bieder. Eindelijk heb je een huis gevonden, tenminste dat dacht je, waar je op hebt geboden. Maar het ging allemaal zo snel dat je er toch een slecht gevoel over hebt en van de koop af wilt zien. Je voelt je door de krapte op de woningmarkt onder druk gezet en de verkoopmakelaar deed er nog eens een schepje bovenop. In dit geval kun je gewoon het bod zonder gevolgen intrekken. Als reden kun je dan gewoon aangeven dat je er spijt van hebt omdat het allemaal veel te snel ging.
Ik heb tijdens een biedprocedure een bod gedaan
Wanneer er meer interesse is voor een woning kiest de verkoopmakelaar vaak voor een inschrijving als biedprocedure. Hierbij hebben meerdere bieders de kans om een voorstel te doen. Nadat de deadline is verstreken neemt de verkoper een beslissing, aan wie de woning wordt verkocht. In veel gevallen wordt er online geboden maar er zijn ook makelaars die hier een biedformulier voor gebruiken waar je een handtekening op zet. Wanneer je tijdens een inschrijving een bod hebt gedaan, kun je deze eenvoudig weer intrekken. Hierbij geldt ook weer hetzelfde als bij het eerste punt. Je bent niet verplicht een reden te noemen maar dit wordt door de makelaar en verkoper wel zeer gewaardeerd.
Mijn bod is geaccepteerd, zit ik er nu aan vast?
Ook in dit geval zit je nog niet vast aan een bod en kun je het zonder opgave van redenen intrekken. Een mondelinge deal is nog steeds niet bindend ook al kan de teleurstelling bij de verkoper groot zijn. Natuurlijk kan de makelaar je een beetje onder druk zetten en zelfs gefrustreerd zijn maar dat neemt niet weg dat jij nog steeds niet aan de koop vastzit en je bod gewoon kan intrekken. Niet leuk, maar soms wel noodzakelijk als je spijt hebt van de deal.
Ik heb de koopovereenkomst getekend en wil ervan af
Hier begint het al wat spannender te worden en is het belangrijk de koop te ontbinden binnen de wettelijke bedenktijd wanneer alle partijen hebben getekend. Je moet maar zo denken, die bedenktijd is er niet voor niets. Ook nu kan de makelaar gefrustreerd overkomen en dat is ook logisch. Hij of zij heeft de deal gesloten, de koopovereenkomst opgemaakt en laten tekenen en nu roep jij de ontbinding in. Ook dit is niet leuk maar dat geldt waarschijnlijk ook voor jou.
De twijfel of het gevoel om het niet te doen heeft de overhand genomen en je wilt van de koop af. Vraag altijd naar een bevestiging aan de makelaar of verkoper wanneer die zelf verkoopt zodat je bewijs van het ontbinden hebt. Ontbinden van de koop is vormvrij en een mail is voldoende zolang je maar bewijs van de ontbinding hebt ontvangen. Soms staat er in de koopovereenkomst dat er per brief en aangetekend of zelfs met handtekening retour moet worden ontbonden, dit is wettelijk niet toegestaan en hoef je niet aan te voldoen.
Ik heb de koopovereenkomst getekend en de bedenktijd is verstreken
Wanneer je nu nog de koop wilt ontbinden heb je een probleem tenzij er andere clausules zijn opgenomen waarop je nog een beroep zou kunnen doen. Eén daarvan is vaak het voorbehoud financiering, maar zoals in de koopovereenkomst is vermeld moet je er alles aan doen om de hypotheek voor elkaar te krijgen. Wanneer het niet lukt om de hypotheek voor elkaar te krijgen kun je onder de voorwaarden die in de koopovereenkomst zijn opgenomen ontbinden, lukt het wel om de hypotheek rond te krijgen zit je eraan vast.
Neem je de woning niet af, dan volgt er een boete van 10% en dat is natuurlijk zonde van het geld. Als je de woning écht niet wilt kun je overwegen om met de verkoopmakelaar in gesprek te gaan om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om alsnog aan een ander te verkopen of de woning opnieuw in verkoop te zetten na de overdracht.
Kun je als verkoper na het tekenen de koop ook ontbinden?
Nee, als verkoper kun je de overeenkomst niet ontbinden nadat je hebt getekend. Ook niet binnen de wettelijke bedenktijd. De verkoper kan er wel voor kiezen een soortgelijke clausule met bedenktijd op te laten nemen. Dan is er geen sprake van wettelijke bedenktijd maar een bedenktijd is door partijen is afgesproken. Ik ken een makelaar die dit standaard doet dus neem de koopovereenkomst met bijlagen goed door voordat je tekent.
Tot slot
Het is dus belangrijk om te beseffen in welke fase jij je bevindt in het koop- en verkoopproces. In de praktijk komt het overigens maar zelden voor dat een bod wordt ingetrokken of wordt ontbonden binnen de wettelijke bedenktijd. Twijfel jij over een bepaalde fase en weet je niet goed wat je moet doen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan waarbij ik even met je meekijk wat de rechten en plichten maar ook de mogelijkheden zijn. Ook voor andere vragen kun je een afspraak plannen.