De Koopovereenkomst Tekenen - Nieuwetijdsmakelaar.nl
De Koopovereenkomst Tekenen
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

De Koopovereenkomst Tekenen

2 min
0

De koopovereenkomst is het document waarin alle gemaakte afspraken worden vastgelegd die je vóór en tijdens het onderhandelen hebt bedongen. De koopovereenkomst tekenen valt dan ook onder de noemer "zeer belangrijk" omdat dit document, ook wel koopakte genoemd zelfs na de overdracht door de notaris wordt bewaard. Het is overbodig om te noemen dat je de koopovereenkomst goed door moet nemen voordat je tekent. 

Maar waar moet je op letten? En wat betekenen alle makelaarstermen die worden gebruikt? Ik dit artikel vertel ik je meer over de koopovereenkomst ondertekenen. Opmerking: De koopovereenkomst is hetzelfde document dan de koopakte (andere naam) en wordt door de makelaar of notaris opgesteld.

Het opmaken van de koopovereenkomst

De koopovereenkomst wordt meestal door de verkoopmakelaar opgemaakt maar dit kan ook door de notaris worden gedaan. Het is belangrijk om te beseffen dat de koopovereenkomst in basis een standaard document die ingevuld en aangevuld kan worden met verschillende gegevens en clausules. Hierin worden de afspraken vastgelegd maar mogen niet in strijd zijn met de wet. Het gedeelte wat de makelaar invult moet door elke lezer makkelijk te zien zijn. Dit betekent dat het ingevulde gedeelte kan bestaan uit een ander lettertype, dikgedrukt of schuin kan zijn. Ook alleen hoofdletters behoort tot de mogelijkheden. Het moet dus duidelijk opvallen wat de makelaar heeft ingevuld. Dat geldt ook voor extra toegevoegde clausules.

Legitimatie en/in de koopovereenkomst

In de koopovereenkomst worden ook de personalia opgenomen. Controleer deze goed want een fout in bijvoorbeeld het legitimatienummer is zo gemaakt. Denk er ook aan dat je legitimatie geldig is tijdens het ondertekenen van de koopovereenkomst, maar ook bij het tekenen van de akte van levering van de notaris. Neem de legitimatie die is ingevuld op de koopovereenkomst dan ook mee naar de notaris. Anders moet de notaris de legitimatiegegevens ter plekke aanpassen. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Toelichting bij de koopovereenkomst

Bij de koopovereenkomst hoort een toelichting met uitleg. De makelaar zal deze samen met de concept koopovereenkomst sturen. Gebruik die toelichting dan ook, deze zit er niet voor niets bij. Toch kan ik me voorstellen dat je bepaalde zaken niet goed begrijpt, ondanks dat de artikelen in de toelichting worden uitgelegd. Het zijn voor de meesten onder ons geen dagelijkse werkzaamheden om een koopovereenkomst en de bijlagen te controleren.

Volgorde van koopovereenkomst tekenen

In de meeste gevallen tekent de verkoper de koopovereenkomst eerst waarna de koper tekent. Tegenwoordig wordt er ook veel digitaal getekend waarbij de makelaar de volgorde van tekenen in kan stellen. Na het tekenen door alle betrokken partijen ontvangt iedereen een afzonderlijk bericht met het getekende document. Een dag na ondertekening en ter handstelling (ontvangst door koper) gaat de wettelijke bedenktijd in. De makelaar zorgt ervoor dat deze bij de notaris komt die de stukken in behandeling neemt.

Koopovereenkomst in het voordeel van de verkoper opgemaakt?

Het doornemen van de koopovereenkomst maakt onderdeel uit van de training Huis Kopen en behandeld elk artikel, en alles waar je op moet letten bij het controleren hiervan. Bedenk als koper goed dat de koopovereenkomst vaak in het voordeel van de verkoper wordt opgemaakt. Immers, de verkoopmakelaar werkt voor de verkoper, niet voor jou! 

Wil je meer weten over de training Huis Kopen?

> Klik dan hier voor meer informatie.

Reacties
Categorieën