Wat betekent aanvaarding in overleg?
Je ziet in veel presentaties en brochures ‘aanvaarding in overleg’ staan, op zich zijn deze drie woorden makkelijk uit te leggen maar de reden om dit te vermelden kan compleet anders zijn. In dit artikel schets ik aantal situaties die ‘aanvaarding in overleg’ een andere betekenis geven.
Meer geïnteresseerden aantrekken
Door geen harde datum in de presentaties te vermelden wordt vermeden dat mensen afhaken bij het zien van de datum van overdracht en oplevering. Hiermee wordt dus de indruk gewekt dat alles in overleg gaat, maar in de praktijk is dat veelal niet het geval. Soms is er al een ander huis gekocht en staat de datum van oplevering al vast, maar wordt niet vermeld in de presentaties online.
Datum nieuwe woning nog niet bekend
Verkopers kunnen al een mondelinge deal hebben gesloten voor het toekomstige huis, maar de definitieve datum is nog niet vastgesteld. Hierdoor zijn ze nog flexibel in de aanvaardingsdatum. Dit is vaak in de periode dat je hierover in gesprek bent maar kan snel veranderen wanneer er spijkers met koppen worden geslagen wanneer partijen over deze datum een definitief akkoord bereiken.
Aanvaarding 'écht' in overleg
In deze situatie is de verkoper flexibel en laat het van de situatie afhangen om hierover een akkoord te bereiken. Het hangt er in dit geval vanaf welke koper zich aandient en wat zijn of haar wensen zijn. Soms heeft de verkoper het huis al verkocht waarin een overdrachtsdatum is vastgesteld. Soms is de koper zelf ook flexibel, wat weer gunstig is om er samen uit te komen.
Koper moet zelf nog verkopen
In deze situatie gaat de koper op zoek naar een andere woning maar heeft de woning nog niet verkocht. Er is dan ook nog geen datum van overdracht bekend bij de “oude” woning. Dit kan zowel gunstig als ongunstig zijn en is afhankelijk per situatie en de financiële middelen waarover de koper beschikt. Over het algemeen wil de koper in zo’n geval de aanvaardingsdatum wat verder vooruitschuiven om meer tijd te krijgen om de eigen woning te verkopen. Wanneer het een kluswoning betreft die is gekocht heeft de koper voldoende tijd om eerst de woning te renoveren of te moderniseren, en voldoende tijd om alsnog de woning te verkopen.
Tot slot
Zoals je ziet kan de betekenis van ‘aanvaarding in overleg’ allerlei variaties hebben waarbij de persoonlijke en financiële situatie bepalend zijn voor het bereiken van een akkoord over de overdrachtsdatum. Wanneer er al een datum bekend is wordt er toch vaak voor gekozen om dit niet te vermelden in de woningpresentatie online om zo potentiële kopers niet af te schrikken. Ook wanneer de datum redelijk ver in de toekomst ligt wordt vaak, mede op advies van de verkoopmakelaar gekozen voor de term ‘aanvaarding in overleg’.
Misschien ook interessant
- Wat is de marktwaarde van een huis?
- Wat zijn de notariskosten bij een huis kopen?
- De 7 meest gemaakte fouten bij het bieden op een huis
Advies bij een huis kopen
Ben jij op zoek naar een huis en kun je wel wat hulp gebruiken? Of wil je woningen ontdekken die niet via Funda worden aangeboden? Plan dan nu een gratis adviesgesprek. Ik help je graag!
Klik op de button om een afspraak te plannen!