Afgelopen week werd ik door een vriend gevraagd om eens even mee te kijken naar de vraagprijs van een huis die hij op het oog had. Het ging om een vrijstaand huis in een mooi dorp dichtbij het water. Voor zijn gevoel was de vraagprijs aan de hoge kant en zijn gevoel klopte. In dit artikel leer je meer over een te hoge vraagprijs van een huis.
Hoe wordt de vraagprijs bepaald?
De vraagprijs kan op verschillende manieren worden bepaald waarbij één van de methoden is een makelaar uitnodigen, of zelfs meerdere makelaars. De makelaars bieden over het algemeen een gratis waardebepaling aan en doen dan tevens hun verkoopverhaal. Er wordt vergeleken met andere woningen uit de buurt en er volgt een eindconclusie wat je moet zien als een soort advies.
Waarom is de vraagprijs te hoog?
Makelaars zijn ook niet gek en weten dat veel verkopers gevoelig zijn voor een hogere opbrengst. Er zijn dus makelaars die standaard de waarde iets hoger aanhouden om zo meer kans te maken om een verkoopopdracht binnen te halen. Vooral in een tijd waarin de woningen stijgen en er weinig aanbod is, is de kans nog steeds groot dat de woning wordt verkocht. En huizen verkopen levert nu eenmaal geld op.
Verkoper heeft het laatste woord
Het verkoopadvies van de makelaar is natuurlijk fantastisch maar de verkoper heeft het laatste woord. Dat doet me denken aan de kaasboer van vroeger, mag het ietsje meer zijn? Nooit minder! De verkoper kan in overleg met de makelaar ervoor kiezen om voor een hogere vraagprijs te gaan. De makelaar wil graag de opdracht en gaat hier vaak in mee. Hierdoor kan de vraagprijs in verhouding tot de rest van de omliggende woningen te hoog zijn.
Wat doe je tegen een te hoge vraagprijs?
Als koper doe je weinig aan een te hoge vraagprijs, je kunt het constateren en een lager bod doen en misschien lukt het om in onderhandeling te komen. Wanneer de verkoper hier niet in meegaat kun je de woning bewaren en in de gaten houden. Als de vraagprijs écht te hoog is zal de prijs op termijn waarschijnlijk worden verlaagd. Of de woning wordt opnieuw op bijvoorbeeld Funda geplaatst.
Een te hoge vraagprijs, mag dat zomaar?
Ja, de makelaar geeft een advies vraagprijs af maar de verkoper is de baas en bepaalt zelf in hoeverre hij of zij meegaat in het advies van de makelaar. Ook wanneer de verkoper de woning zelf verkoopt kan er worden gekozen voor een hogere vraagprijs dan de waarde. Als woningzoeker kun je daar dan ook niets aan doen, de verkoper heeft alle vrijheid om zelfs een te hoge vraagprijs te vragen.
Vraagprijs huis hoger dan de WOZ waarde
De WOZ-waarde wordt door de gemeente vastgesteld en wordt gebruikt voor belastingen en heffingen. Deze waarde kun je als koper niet zoveel mee. In sommige plaatsen zit er wel een evenwicht tussen de waarde van een huis en de WOZ-waarde. Bijvoorbeeld de WOZ-waarde is gemiddeld 10% lager dan de koopsommen. Dit is echter een voorbeeld en zal je veel onderzoek naar moeten doen voordat je hier antwoord op krijgt. En dan gaat het nog alleen om gemiddelden. Neem dan ook nooit de WOZ-waarde als uitgangspunt. Dit is overigens één van de 7 meest gemaakte fouten bij het bieden op een huis.
Tot slot
Zoals je in dit artikel ziet is de verkoper vrij om de woning voor elk bedrag in de verkoop te zetten. Als koper wil je natuurlijk een goede deal sluiten en niet teveel betalen. Ergens in het midden zal dan ook vaak de waarheid liggen. Wanneer een woning écht te hoog in de markt is gezet kun je ervoor kiezen om te wachten totdat de vraagprijs wordt verlaagd. Maar op een prijsverlaging heb je natuurlijk geen enkele garantie op.
Koop geen huis voordat...
Ben je nou op zoek naar een huis en weet je niet waar je moet beginnen? Koop dan geen huis voordat je dit hebt gezien!