Wanneer ben ik In Onderhandeling? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wanneer ben ik In Onderhandeling?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
3 min
0

Wanneer ben ik In Onderhandeling?

3 min
0

In dit artikel zullen we uitleggen wat "in onderhandeling" zijn betekent en welke rechten en plichten daarbij horen. Ook behandelen we "inbreken in de onderhandeling" en hoe dit  het proces beïnvloed. 

Wat houdt onderhandeling precies in?

Onderhandelen is het moment waarop de verkoper en de potentiële koper met elkaar communiceren over de prijs en voorwaarden van de woning. Met een bod uitbrengen op een woning ben je officieel nog niet daadwerkelijk in onderhandeling.

Het eerste contact met de verkopende makelaar of verkoper

Wanneer je een bod uitbrengt op een woning, zal de verkopende makelaar dit bod aan de verkoper voorleggen. Op dat moment ben je nog niet officieel in onderhandeling. De verkopende makelaar zal namelijk eerst met de verkoper overleggen of deze akkoord gaat met het bod. In de meeste gevallen is dat niet zo en doet de makelaar namens de verkoper een tegenvoorstel. Het kan ook zijn dat de verkoper de woning zelf verkoopt waardoor je rechtstreeks met de verkoper onderhandeld.

Het tegenbod: het teken van onderhandeling

Als de verkoper niet akkoord gaat met jouw bod, zal hij of zij hierop reageren door middel van een tegenbod. Dit tegenbod kan betrekking hebben op zowel de prijs als eventuele aanvullende voorwaarden. Op het moment dat er een tegenbod wordt gedaan, ben je officieel in onderhandeling.

Onderhandelen over prijs en voorwaarden

Zodra beide partijen in onderhandeling zijn, begint het proces van het onderhandelen over de prijs en voorwaarden van de woning. Dit kan betekenen dat je meerdere tegenbiedingen over en weer doet, totdat er een akkoord wordt bereikt. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met je budget (raadpleeg de hypotheekadviseur) en eventuele voorwaarden die voor jou van belang zijn. Het gaat erom dat je ergens een prijs met voorwaarden bereikt waarmee beiden tevreden zijn.

Waarover kun je onderhandelen?

De meest voor de hand liggende is natuurlijk de prijs die in de meeste gevallen ook de belangrijkste is. Maar er kunnen ook andere zaken belangrijk zijn zoals opleveringsdatum, zekerheden (financieel), overname van spullen of bouwkundige keuring. Je zou in principe over alles kunnen onderhandelen en een totaaldeal sluiten. 

De rol van de makelaar

Tijdens het onderhandelingsproces speelt de verkopende makelaar een belangrijke rol. Hij of zij fungeert als tussenpersoon tussen de koper en verkoper en zorgt ervoor dat beide partijen op de hoogte blijven van de voortgang. Denk eraan dat de makelaar maar één opdracht bij hetzelfde huis kan hebben. Makelaar betekent officieel bemiddelaar, maar in de praktijk werkt de makelaar voor de verkoper en de aankoopmakelaar voor de koper. Tijdens de onderhandelingen zal de makelaar ook advies aan de verkoper geven over mogelijke strategieën tijdens het onderhandelen. 

Rechten en plichten tijdens het onderhandelen

Tijdens het onderhandelen zou je kunnen zeggen dat er nog een enkele rechten of plichten voortvloeien uit de biedingen en tegenvoorstellen die worden gedaan. Tijdens de onderhandelingen kun je met één telefoontje of mail afzien van verdere onderhandelingen en er vanaf zien. De status "in onderhandeling zijn" betekent dus eigenlijk helemaal niets (consumenten) en geeft nog geen enkele rechten of plichten. Terwijl de meeste kopers denken dat "in onderhandeling zijn" je bepaalde rechten geeft zoals het recht op de eerste koop, omdat je de eerste bieder was en in onderhandeling bent gegaan. Communicatie is in dit proces erg belangrijk om elkaar op de hoogte te houden.

Inbreken in de onderhandelingen

Wanneer zich tijdens de onderhandelingen nog een andere geïnteresseerde meldt en een bod doet beïnvloed dit soms de lopende onderhandelingen. De verkoper overlegd met de makelaar en er wordt een beslissing genomen. Dit kan betekenen dat beide geïnteresseerden de kans krijgen om een "nieuw" voorstel te doen. De verkoper kiest daaruit de bieder waar hij of zij mee verder wil onderhandelen en een deal sluiten. Het kan ook zijn dat er wordt gevraagd om een eenmalig eindvoorstel of eindbod. Allerlei situaties kunnen zich hierin voordoen en ik kan me voorstellen dat je hier als eerste bieder van baalt. Toch is dit wettelijk toegestaan mits hierover goed wordt gecommuniceerd.

Conclusie

Het moment waarop je officieel in onderhandeling bent bij het uitbrengen van een bod op een woning is wanneer de verkoper reageert met een tegenbod. Alhoewel de meeste mensen denken dat de status "in onderhandeling" rechten en plichten geeft is dit onjuist. De onderhandelingen kunnen namelijk per direct worden gestopt om met een andere bieder verder te gaan. Wel moet de makelaar dit duidelijk communiceren en aangeven dat de verkoper de onderhandelingen stopt. 

Met deze informatie ben je nu goed geïnformeerd over wanneer je in onderhandeling bent bij het uitbrengen van een bod op een woning. Succes met het vinden van jouw droomhuis!

Wil jij weten hoe je slim kunt onderhandelen en hoe je aan de goede kant van de streep blijft om de beste deal te sluiten? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan waarbij ik met je meedenkt.

Misschien ook interessant

Eerlijk, Onafhankelijk, Transparant - Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht 

Reacties
Categorieën