Hoe gaat AI de Makelaardij Veranderen? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Hoe gaat AI de Makelaardij Veranderen?
Woningmarkt nieuws
Nieuwetijdsmakelaar
Woningmarkt nieuws
6 min
0

Hoe gaat AI de Makelaardij Veranderen?

6 min
0

Dit is een vraag waar ik wel vaker over nadenk, AI zal zonder robots waarschijnlijk geen bezichtigingen gaan doen maar virtuele bezichtigingen op afstand kunnen best eens toekomstmuziek worden. Daarnaast kan AI de makelaar enorm veel administratieve werkzaamheden uit handen nemen, en je bent natuurlijk geen makelaar geworden om administratie te gaan doen. We nemen de proef op de som en leggen deze vraag voor aan AI die dit in de vorm van een Blogartikel weergeeft.

Hoe gaat AI de makelaardij veranderen?

Hieronder vind je exact het antwoord wat AI hierover geeft:

De impact van kunstmatige intelligentie (AI) op verschillende industrieën kan niet worden onderschat. Ook de makelaardij is onderhevig aan de invloed van AI. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de mogelijke gevolgen van AI in de makelaardij en hoe het de sector kan transformeren.

De opkomst van AI in de makelaardij

In de afgelopen jaren hebben we een enorme toename gezien in de ontwikkeling en toepassing van AI-technologieën. Deze technologieën hebben zich steeds verder verbeterd en zijn nu in staat om complexe taken uit te voeren, die voorheen alleen door mensen gedaan konden worden. 

AI kan makelaars helpen bij verschillende aspecten van hun werk, zoals het verzamelen en analyseren van gegevens, het voorspellen van markttrends en het bieden van gepersonaliseerde diensten aan klanten. Met behulp van AI kunnen makelaars hun efficiëntie verhogen en betere beslissingen nemen, waardoor ze meerwaarde kunnen bieden aan hun klanten.

Efficiëntieverbeteringen dankzij AI

Een van de belangrijkste voordelen van AI in de makelaardij is de mogelijkheid om processen te automatiseren en efficiënter te maken. AI kan helpen bij het beheren van enorme hoeveelheden gegevens, waardoor makelaars sneller en nauwkeuriger kunnen werken. Het kan ook helpen bij het identificeren van relevante informatie en het genereren van waardevolle inzichten voor zowel makelaars als klanten.

Met behulp van AI kunnen makelaars ook betere voorspellingen doen over de markttrends en potentiële kopers. Door historische gegevens te analyseren en machine learning technieken toe te passen, kan AI helpen bij het identificeren van patronen en het voorspellen van toekomstige ontwikkelingen. Dit stelt makelaars in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en hun klanten te adviseren op basis van nauwkeurige prognoses.

Personalisatie en klantenservice

Een ander gebied waar AI een grote impact kan hebben is de personalisatie van diensten en klantenservice. Door middel van AI-technologieën zoals Natural Language Processing (NLP) kunnen makelaars beter begrijpen wat klanten willen en hen gepersonaliseerde aanbevelingen doen. Dit kan leiden tot een verbeterde klanttevredenheid en loyaliteit.

Daarnaast kan AI helpen bij het automatiseren van de communicatie en interactie met klanten. Chatbots worden steeds populairder in de makelaardij en maken gebruik van AI om automatisch vragen van klanten te beantwoorden en ondersteuning te bieden. Dit helpt makelaars om efficiënter te werken en tegelijkertijd een hoog niveau van klantenservice te bieden.

De toekomst van AI in de makelaardij

Hoewel AI al veel potentieel heeft in de makelaardij, staan we nog maar aan het begin van wat mogelijk is. De technologie zal zich blijven ontwikkelen en verfijnen, waardoor makelaars nog meer mogelijkheden krijgen om hun werk te optimaliseren en klanten beter van dienst te zijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat AI niet zal leiden tot het volledig vervangen van makelaars. De menselijke factor blijft essentieel in de sector, omdat makelaars diepgaande kennis hebben van de lokale markt en persoonlijke interactie kunnen bieden aan klanten. AI zal eerder fungeren als een ondersteunende tool, waarmee makelaars hun werk efficiënter en effectiever kunnen doen.

Conclusie

In conclusie, AI zal naar alle waarschijnlijkheid een grote invloed hebben op de makelaardij. Het kan de efficiency verbeteren, gepersonaliseerde diensten bieden en de klantenservice optimaliseren. Echter, het menselijke aspect zal altijd een belangrijke rol spelen in de makelaardij, waarbij makelaars waardevolle expertise en persoonlijke interactie bieden aan klanten.

Einde AI

Gelukkig maar, makelaars zullen niet verdwijnen maar...

Ik was vergeten AI de instructie te geven in de Je-vorm te schrijven maar dat laat ik maar zo. 

AI zal dus voornamelijk de efficiëntie van makelaars verbeteren waardoor de klant beter kan worden bediend. Ook zal de voorspelbaarheid door de verkregen data aan AI voor te leggen nauwkeuriger worden naarmate de modellen continu blijven leren. Hier zit wel een groot probleem voor makelaars, dat heet BIG DATA! Met uitzondering van enorme makelaarskantoren met meerdere vestigingen hebben makelaars te weinig data om AI mee te laten spelen. 

Die BIG data wordt opgeslokt door NWWI (Taxaties), Funda (Verkopen), het Kadaster en de Brancheorganisaties. Makelaars hebben over het algemeen geen tijd om dagelijks Exelsheets in te vullen met alle gegevens over de woning die ze zojuist hebben verkocht. Misschien dat AI dit in de toekomst rechtstreeks vanuit de CRM-systemen kan overnemen.

Maar daarvoor zijn het aantal transacties waarschijnlijk te weinig. Stel je voor dat een makelaarskantoor 100 woningen per jaar verkoopt en nog eens 100 taxaties uitvoert. Dat zijn dan nog maar 200 transacties waarmee AI aan de slag zou kunnen gaan. Hiermee zou de voorspelling al snel vastlopen of een te grote afwijking geven. Daar moet je het dus als makelaar niet in zoeken.

Waar dan wel?

Ik denk dat AI in de toekomst makkelijk de woningvideo kan monteren, of de tekst kan schrijven. Oh ja, dat is een leuke. Ik ga AI nu vragen om een wervelende tekst te schrijven voor een vrijstaande woning met 6 slaapkamers, 275 m2 woonoppervlakte en dicht bij een natuurgebied. De woning is recent gemoderniseerd en beschikt over een badkamer op de begane grond en eerste verdieping. Verder is er een zolderverdieping met dakkapel en studio voor de muziekliefhebber. Het geheel staat op 1000 m2 grond waar als extra's een tuinhuisje van 20m2 op staat. Ik ben benieuw naar het resultaat.

Dit is wat AI ervan heeft gemaakt:

Droomt u van ruimte, comfort en natuur? Ontdek uw toekomstige oase! 

Welkom in deze magnifieke vrijstaande woning, prachtig gelegen aan de rand van een adembenemend natuurgebied. Met een royale 275 m² woonoppervlakte, uitgespreid over verschillende verdiepingen, biedt dit huis een perfecte combinatie van luxe en comfort.

Stap binnen en laat u verrassen door de recent gemoderniseerde, lichte en ruime vertrekken. De woning beschikt over maar liefst zes slaapkamers, waardoor het huis u volop mogelijkheden biedt, of u nu een groot gezin heeft, graag gasten ontvangt of ruimte zoekt voor uw hobby’s. 

Op de begane grond vindt u, naast een royale leefruimte, ook een moderne badkamer – ideaal voor gasten of als oudersuite. De eerste verdieping onthult niet alleen nog meer slaapkamers, maar ook een tweede, luxueuze badkamer waar u heerlijk kunt ontspannen na een lange dag.

De kers op de taart? De zolderverdieping met een prachtige dakkapel, die u een panoramisch uitzicht biedt over het omliggende groen. Hier treft u ook een speciaal ingerichte studio aan: de droom van elke muziekliefhebber! Of u nu wilt jammen, opnemen of gewoonweg in alle rust van muziek wilt genieten, deze ruimte biedt u alle privacy.

Buiten, op een riant perceel van 1000 m², wacht een prachtig aangelegde tuin. Een genot voor zowel de tuinier als degene die gewoonweg wil relaxen in de buitenlucht. En voor degenen die extra opbergruimte of een workshopruimte zoeken: het tuinhuisje van 20m² biedt uitkomst. 

De ligging nabij het natuurgebied betekent dat wandel- en fietstochten door de natuur slechts een steenworp verwijderd zijn. De serene rust van de natuur, gecombineerd met de luxe van deze woning, maakt dit een werkelijk uniek object.

Kortom, een huis waar elk detail met zorg is gekozen, gelegen in een omgeving waar het leven elke dag gevierd kan worden. Een zeldzame parel in de woningmarkt. Kom kijken en laat u betoveren!

Einde AI

Niet slecht maar...

Hier zie je dat AI er binnen enkele seconden een woningtekst van maakt en op zich best creatief is. Met een paar kleine aanpassingen zou je dit best kunnen gebruiken, en laten we eerlijk zijn, de tekst wordt door de meeste mensen toch niet gelezen. De plaatjes zijn het belangrijkste. Maar om mooie foto's te maken moet er worden opgeruimd. En dat moet de verkoper toch echt zelf doen.

Het blijft me boeien

AI en de makelaardij gaan op termijn een verbond aan wat me blijft boeien. Foto's selecteren en bewerken, video's monteren en de VoiceOver inclusief een realistisch bewegend virtueel gegenereerd mens zijn de mogelijkheden die er nu al zijn. Ook het genereren van brochures en extra informatie over de buurt is een fluitje van een cent voor AI. Er zijn tegenwoordig mogelijkheden waardoor AI ook het internet afstruint om gegevens op te halen om van te leren. Vooral een goedwerkende chatbot met de juiste kennis zal voor veel makelaars een zegen zijn. Dan hebben ze eindelijk een reden om niet bereikbaar te hoeven zijn. Nu nog op tijd komen!

Tot slot

Zoals elk voordeel zijn er altijd nadelen verbonden aan nieuwe technologie, denk hierbij aan de privacy en veiligheid. Maar kan AI het slechter doen dan het Kadaster die door een lek in het systeem alle gegevens van ons op straat gooide? Of ga ik nu te ver? Dat is overigens snel en vakkundig onder het tapijt geschoven. Natuurlijk moeten we alert zijn, maar toen ik afgelopen week Hunted keek viel mijn mond van verbazing open. Door het gebruik van nieuwe technologie kunnen zelfs iPhones die helemaal uitstaan opgespoord worden doordat ze toch (stiekem) contact met andere iPhones in de buurt onderhouden. En dan zijn we bang voor AI? 

Reageren?

Je raadt het al, ik ben gek op discussies, niet alleen in, en over de makelaardij maar vooral over computers en techniek. Wat is jouw visie over AI en de makelaardij? En wil je dat delen? Doe dat dan via de button 'Reageren' onderaan maar houd het wel netjes.

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën