De Psychologie van Huis Kopen: Hoe Emotie je Beslissingen Beïnvloedt - Nieuwetijdsmakelaar
#401 De Psychologie en emotie van een Huis Kopen
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
3 min
0

De Psychologie van Huis Kopen: Hoe Emotie je Beslissingen Beïnvloedt

3 min
0

Het kopen van een huis is een emotioneel en beladen proces. Emoties kunnen je beslissingen sterk beïnvloeden, zowel positief als negatief. Een huis kopen is gevoel wat de beslissing sterk beïnvloed. Hier is een inzicht in hoe emoties een rol spelen bij het kopen van een huis en hoe lastig het is om rationele beslissingen te nemen.

Emotionele Invloeden

Verliefd worden op een huis

Je zou kunnen zeggen dat verliefd worden op een huis je beoordelingsvermogen vertroebelt, maar zonder een bepaald gevoel bij een huis maak je misschien wel de verkeerde keuze. Aan de andere kant is het zaak om rationeel te blijven denken en handelen maar verliefdheid staat dit vaak in de weg. Hierdoor loop je de kans om eigenlijk meer te bieden dan je lief is, of die bouwkundige keuring toch maar te laten vallen. En net zo erg, het laten vervallen van het financieringsvoorbehoud terwijl je wel een hypotheek nodig hebt.

De toekomst van...

Een nieuw of ander huis biedt ook toekomstperspectief. Kunnen gaan samenwonen of eindelijk naar dat appartement met vrij uitzicht zorgen er misschien voor dat je té emotioneel in de wedstrijd zit. Vooral wanneer de druk door de verkoopmakelaar ook nog eens wordt opgevoerd en je samen met andere geïnteresseerden in een biedprocedure belandt. Jouw gedachten welke voordelen dat huis wat je op het oog hebt heeft beïnvloeden sterk jouw gedrag, net zoals bij verliefdheid op een huis.

Stress en onzekerheid

Bijna niets is tegenwoordig zo stressvol dan het vinden en kopen van een huis. De druk van andere geïnteresseerden is enorm toegenomen en in veel gevallen sta je in de rij om een huis te kopen. Soms ben je te laat en kan er geen afspraak voor bezichtiging meer worden gepland. Eigenlijk een kwalijke zaak, maar de huizenmarkt staat nou eenmaal op z'n kop. Die stress en onzekerheid heeft invloed op ons gedrag als mens en koper. De tijd waarin je moet beslissing is kort hetgeen de druk alleen maar opvoert. De emotie neemt toe en daarmee ook vaak het bedrag wat je biedt.

Rationele Beslissingen Nemen

Ook al is het lastig rationeel te blijven, probeer het toch. Neem desnoods familie of een vriend die je vertrouwd mee naar de bezichtigingen. Anderen kiezen juist weer voor een aankoopmakelaar. Waar het om gaat is dat jij geen beslissingen neemt waar je later spijt van krijgt. Hieronder geef ik je een aantal tips waarmee je de emotie er misschien een beetje uit kunt halen.

Maak/gebruik een checklist

Voordat je huizen gaat bekijken, stel een lijst op met je must-haves en nice-to-haves. Dit helpt je om gefocust te blijven op je werkelijke behoeften en wensen. Gebruik tijdens de bezichtigingen de bezichtigingswijzer of checklist huis bekijken. Hiermee kun je later nog eens terugkijken naar hetgeen je hebt opgeschreven. Daarnaast is het makkelijker vergelijken wanneer je meerdere huizen hebt bekeken.

Blijf binnen je budget

Bepaal van tevoren je maximale budget en houd je eraan. Laat je niet verleiden om meer te bieden dan je kunt veroorloven, zelfs als je het perfecte huis hebt gevonden. Eigenlijk heb je ook geen keuze wanneer je al aan je maximum zit. Toch gaan mensen soms net een stapje te ver en laten andere zaken zoals een verouderde badkamer moderniseren dan voorlopig maar achterwege. Uiteindelijk is het je eigen keuze, maar wanneer je aan de maximale hypotheek zit, al je eigen geld erin hebt gestoken komt er van sparen voor die nieuwe badkamer ook vaak weinig terecht.

Bekijk de woning altijd 2 keer

Er zijn meerdere manieren om even afstand van een woning te nemen en de tijd te nemen, maar ik snap dat dit voor veel woningzoekers lastig is. Wanneer je al zolang op zoek bent naar een huis en je er eindelijk eentje op het oog hebt is het lastig om koel te blijven. Neem dan in ieder geval de tijd om je beslissing goed te kunnen overzien. Bekijk dan ook altijd de woning 2 keer voordat je een bod doet. Verkoopmakelaars geven hier niet altijd de ruimte voor, maar er zijn manieren om dit wel voor elkaar te krijgen. Deze wil ik wel met je delen.

Tot slot

Laat je de kop niet gek maken door makelaars en andere kopers die de druk verhogen. Probeer het hoofd koel te houden en neem alles goed in overweging voordat je een bod doet. Jij kent jezelf beter dan een ander, dus jouw zwakke momenten kun je voorkomen door hulp in te schakelen. Dat kan een adviseur, familie, een vriend of zelfs een aankoopmakelaar zijn om je te beschermen tegen emotionele beslissingen waar je later spijt van hebt.

Het hele traject van een huis kopen bestaat uit cruciale momenten waar je snel de fout in kunt gaan. Weet jij alles van een huis kopen? Dan is er niets aan de hand en weet je precies waar ik het over heb. Koop jij je eerste huis? Of is het lang geleden dat je een huis kocht? Maak dan gebruik van het programma "De Sleutel Tot Je Droomhuis" waarin alle facetten van een huis kopen aan bod komen zodat jij niet alleen leert hoe je woningen vindt die niet op Funda staan, maar ook veilig en zonder zorgen een huis koopt. Vergeet niet het gratis e-book Zó Koop Je Een Huis te Downloaden.


Reacties
Categorieën