Huis Zelf Verkopen: Niet zo Ingewikkeld als het Lijkt - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Huis Zelf Verkopen: Niet zo ingewikkeld als het lijkt
Huis Verkopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Verkopen Tips
3 min
0

Huis Zelf Verkopen: Niet zo ingewikkeld als het lijkt

3 min
0

Je huis zelf verkopen is minder ingewikkeld als het lijkt. Heb je besloten om je huis zelf te verkopen? Dan is het belangrijk dat je dit artikel even doorneemt voordat je de volgende stap zet. Een huis verkopen doe je namelijk niet zo vaak in je leven. In dit artikel leer je meer over een huis zelf verkopen en noem ik je een aantal valkuilen.

De stappen die je doorloopt bij je huis zelf verkopen

Er zijn een aantal stappen die je doorloopt bij een huis zelf verkopen maar die wijken niet af van die van de makelaar. Je start met het bepalen van de waarde en begint met opruimen. Je pakt de woning goed aan en verplaatst je in de koper die voor het eert in aanraking komt met jouw huis. Dat begint al online.

Valkuil: Te hoge vraagprijs waardoor je potentiële kopers afschrikt en te weinig opruimen daardoor de potentiële koper een minder goed gevoel bij jouw woning heeft. Daar moeten ze maar doorheen kijken is een veel gebruikte opmerking van verkopers. Maar dat kunnen de meeste mensen niet.

De presentatie is bedoeld om mensen nieuwsgierig te maken

Pasgeleden vroeg ik een klant waarvoor de presentatie is bedoeld. Na even aarzelen zei hij: Om afspraken voor bezichtigingen te krijgen. Dat is natuurlijk het uiteindelijke doel maar daarmee gaan we voorbij aan een stap daarvoor. De presentatie is bedoel om mensen nieuwsgierig te maken. Wanneer mensen niet nieuwsgierig worden klikken ze niet door. Wanneer je alles laat zien wordt de nieuwsgierigheid minder om een afspraak voor bezichtiging te plannen. Dat is wat makelaars tegenwoordig doen. ALLES LATEN ZIEN waardoor de factor nieuwsgierigheid daalt. Houd dit in je achterhoofd bij de rest van dit artikel.

Professionele foto’s

Nadat je huis is opgeruimd en verkoopklaar is gemaakt wordt het tijd voor de fotograaf. Zorg ervoor dat je mooie foto’s maakt en nog wat te raden over laat. Of je nu zelf de foto’s maakt of uitbesteed aan een professionele fotograaf. Zorg dat je hier voldoende aandacht aan besteed. Ik zie nog steeds veel rommelige foto’s online verschijnen, ook bij makelaars en dat is zonde.

Valkuil: Te makkelijk denken over de kwaliteit en volgorde van de foto’s. Zorg ervoor dat je eerste foto helemaal top is waardoor mensen doorklikken.

Meldingsplicht en documenten

Zorg ervoor dat je de juiste documenten verzameld en vul de vragenlijst (informatielijst) in om potentiële kopers te informeren over allerlei zaken die met de woning te maken hebben. Denk aan je meldingsplicht waarbij je gebreken moet melden. Door ook hier voldoende aandacht aan te besteden maak je een goede start. Vergeet ook niet de roerende zakenlijst compleet in te vullen en denk er al vast over na wat je ter overname aanbiedt en welke bedragen daarbij horen. Geïnteresseerden willen weten wat meegaat, achterblijft of ter overname wordt aangeboden. Zet de bedragen niet in de roerende zakenlijst maar op een kladblok die je goed bewaard.

Promotie en marketing

De promotie en marketing bij een huis verkopen is niet heel ingewikkeld en lijkt complexer dan het is. De meeste mensen willen hun huis op Funda (dat kan alleen met een makelaar) en promotie via social media. Nadat je alle media hebt verzameld en verwerkt geef je de volgende stap uit handen aan de makelaar. Deze verzorgt de plaatsing op Funda en andere websites.

De bezichtigingen

Iedereen kan een huis op een leuke en gemoedelijke manier laten zien. Makelaars doen dit op een professionele manier maar voelen nooit de beleving die jij voelt. Dat is wat kijkers willen voelen. Hoe fijn heb je daar gewoond en wat heeft je doen besluiten het huis ooit te kopen. Kijkers willen hier juist antwoord op en voelen wat jij voelde toen je het huis kocht. Dat kan een praktische reden zijn geweest maar uiteindelijk beslist je gevoel.

Woonbeleving

Daarnaast kun jij dingen vertellen die de makelaar nooit kan. Zo heb ik ooit een verkoper geïnterviewd die aangaf dat de opbergruimte in de keuken fantastisch was waardoor ze alles bij de hand had waardoor haar kookervaring alleen maar toenam. Dat is iets wat een makelaar nooit zou zeggen. Een groot voordeel wanneer je zelf de rondleidingen doet.

Valkuil: Denk niet dat de makelaar het beter doet dan jijzelf. Als verkoper heb je een toegevoegde waarde die de makelaar niet heeft.

Moet ik écht alles zelf doen?

Het bieden, de voorwaarden bespreken en de deal sluiten hoort er ook bij. Zelf je huis verkopen betekent niet dat je ook écht alles zelf moet doen. Sommige zaken kun je gewoon uitbesteden aan een professional zoals Nieuwetijdsmakelaar. Het zelf je huis verkopen wordt dan samen je huis verkopen. Jij doet het leukste gedeelte van de verkoop en wij doen de rest.

Valkuil: Zelf je huis verkopen betekent niet dat je álles zelf moet doen. Doe de dingen die je leuk vindt om te doen en besteed de rest uit.

Tot slot

Tot slot is er de eindinspectie en de overdracht bij de notaris. Ook dit soort zaken kun je met een beetje advies prima zelf. Dus er is eigenlijk niets om je zorgen over te maken wanneer je overweegt je huis zelf te verkopen. Het bespaart je niet alleen veel geld maar je bent ook direct betrokken bij de verkoop van je huis waardoor je de zaken in eigen hand houdt.

Maar ik twijfel nog of ik het wel zelf kan

Twijfel je nog of het slim is om je huis zelf te verkopen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan waarbij we inventariseren of het voor jou geschikt is, of dat je toch beter een lokale makelaar in kunt schakelen.

>> Meer over je huis verkopen


Reacties
Categorieën