Zelf de Bezichtigingen doen bij het Huis Verkopen: Tips voor Succes - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Zelf de Bezichtigingen doen bij het Huis Verkopen: Tips voor Succes
Huis Verkopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Verkopen Tips
4 min
0

Zelf de Bezichtigingen doen bij het Huis Verkopen: Tips voor Succes

4 min
0

Bij een huis verkopen horen ook de bezichtigingen (rondleidingen). Deze kan de makelaar voor je verzorgen, of je kunt de bezichtigingen zelf doen. Zelf de bezichtigingen doen kan je veel geld besparen en niet elke makelaar biedt deze mogelijkheid aan. Zelf denk ik dat er écht een meerwaarde zit door het zelf te doen. Je kent het huis beter dan de makelaar en kunt de woonbeleving als geen ander overbrengen. Mocht je zelf de bezichtigingen doen lees dan dit artikel aandachtig door en volg de tips en adviezen op voor succesvolle bezichtigingen.

Waarom zelf bezichtigingen doen?

Geld besparen is voor de meeste mensen de grootste reden om de bezichtigingen zelf te doen. Dit wordt ook wel een soort zelf verkopen genoemd, maar alleen de bezichtigingen doen valt bij mij niet onder de noemer zelf verkopen. Een andere reden is controle over het verkoopproces. Je hebt natuurlijk direct contact met de potentiële kopers waarbij niet alleen het bod bepalend is maar ook de gunfactor. Zoals eerder genoemd kun je de woonbeleving zelf het beste overbrengen. Niemand weet meer van het huis dan jij, dat gevoel kun jij het beste overbrengen. In de meeste gevallen beter dan de makelaar. 

De makelaar heeft natuurlijk ook z'n voordelen vanwege zijn of haar professionaliteit en ervaring met huizen verkopen. Naast alle redenen die je kunt bedenken kan het voor verkopers ook gewoon leuk zijn de woning aan de "nieuwe koper" te laten zien. Soms kan er onder het genot van een kopje koffie nog even gezellig worden geklets en komen de verhalen op gang. Dit wekt vaak een soort van vertrouwen waardoor potentiële kopers nóg enthousiaster worden. 

Goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je aan de slag gaat met bezichtigingen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je alle informatie over je huis bij de hand hebt, zoals plattegronden, bouwjaar, energielabel en eventuele renovaties of verbeteringen die zijn uitgevoerd. Ook moet je een lijst maken van de meest aantrekkelijke functies en aspecten van je huis.

Daarnaast is het essentieel om je huis grondig schoon te maken en eventuele rommel op te ruimen. Een opgeruimd en net huis laat een goede indruk achter op potentiële kopers. Vergeet niet om de buitenkant van je huis ook in goede staat te brengen, zoals de tuin en gevel. Een aantrekkelijke eerste indruk kan het verschil maken bij potentiële kopers.

TIP: Leg wat fleurige foto's van de tuin klaar wanneer je de woning in de herfst of winter verkoopt. Ik adviseer om dit niet online te zetten omdat de presentatie overeen moet komen met het jaargetijde. Toch kun je het gevoel positief versterken om te laten zien hoe de woning er in de zomer uitziet. Vooral als je een mooie tuin hebt. 

Betrek de potentiële koper

Tijdens de bezichtiging is het belangrijk om de potentiële koper actief te betrekken. Stel vragen en luister naar hun wensen en behoeften. Op die manier kun je gerichte informatie geven en eventuele twijfels wegnemen. Laat de potentiële koper rondlopen en beantwoord alle vragen zo goed mogelijk. Wees eerlijk en transparant over eventuele gebreken of tekortkomingen van het huis. Dit schept vertrouwen en kan de koper helpen bij het nemen van een beslissing. 

Ga niet lopen tetteren zeg ik altijd, en geef de kijker voldoende ruimte. Soms kan het juist goed zijn om aan het einde van de rondleiding te vragen of ze een verdieping of ruimte nog even een keer extra willen bekijken. Laat ze dat dan alleen doen zonder dat je erbij bent. Kijkers vinden het vaak fijn om ook even alleen bepaalde inzichten tegen elkaar te vertellen (of te fluisteren). Wanneer je deze ruimte geeft is dat een positieve versterking van hun toch al goede gevoel.

Presenteer je huis op zijn best

Tijdens de bezichtiging is het cruciaal om je huis op zijn best te presenteren. Zorg voor goed licht in elke kamer en open indien mogelijk ramen om frisse lucht binnen te laten. Ruim persoonlijke spullen op, zodat potentiële kopers zich beter kunnen voorstellen hoe het zou zijn om in jouw huis te wonen.

Benadruk de unieke kenmerken van je huis en vertel het verhaal erachter. Bijvoorbeeld als je een prachtige open haard hebt, neem de tijd om uit te leggen hoe gezellig het is om daar in de winteravonden bij te zitten. Door de potentiële koper een levendige voorstelling te geven, vergroot je de kans dat ze zich emotioneel verbonden voelen met je huis.

Persoonlijke noot

Ga je niet anders gedragen dan je normaal doet. Heb je normaal een spijkerbroek aan, draag die dan nu ook en ga je niet anders voordoen dan je bent. Dat voelt vaak ongemakkelijk en je wilt juist dat er geen spanning in de lucht hangt. Besef je dat nooit alles van 1 bezichtiging afhangt, mocht de kijker niet tot een bod komen wees dan niet teleurgesteld. Ik zeg altijd: De koper is geboren, je moet hem/haar alleen nog weten te vinden. En zo is het ook. Ik heb weleens een huis bij de eerste bezichtiging verkocht, maar ook weleens na 30. Het uiteindelijke doel is dat je een goede koper vindt die de juiste prijs wil betalen tegen jouw gewenste voorwaarden. 

Tot slot

Zelf bezichtigingen doen bij het verkopen van je huis kan een effectieve en leuke manier zijn om persoonlijk contact te hebben met potentiële kopers en hen een goede indruk van je huis te geven. Jij kunt als geen ander de woonbeleving overbrengen. Gedraag je niet anders dan normaal en bereid je goed voor. Potentiële kopers stellen vaak vragen zoals: Hoelang hebben jullie hier gewoond? Waarom willen jullie verhuizen? Hoe oud is de keuken/badkamer/toilet? Hoe ligt de tuin ten opzichte van de zon? Hoe oud is de CV-ketel? Welk energielabel... enz enz...

Misschien ook interessant

Reacties
Categorieën