Ben jij op zoek naar je eerste huis? Een starterswoning kopen is tegenwoordig een uitdaging maar niet onmogelijk. Je moet dan wel goed geïnformeerd zijn en de juiste stappen zetten om een huis te vinden. In dit artikel deel ik enkele tips met je zodat je beter bent voorbereid. Vergeet niet het e-book 'Zó koop je een huis' met onmisbare tips en adviezen te downloaden die een stuk verdergaan dan dit artikel.
>> Startpunt naar je eerste huis
Waar begin ik?
Wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen is alles nieuw voor je. Er komt veel op je af wanneer je op zoek bent naar een starterswoning. Tussen een huis kopen en een starterswoning zit naar de prijs maar weinig verschil. Toch is het belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. Hieronder een aantal punten om je op weg te helpen.
1. Bepaal je wensen en budget
Voordat je op zoek gaat naar een starterswoning, is het belangrijk om je wensen en budget in kaart te brengen. Wat zijn jouw specifieke behoeften? Hoeveel slaapkamers heb je nodig? Wil je een huis of appartement? Wil je een tuin of balkon? En niet te vergeten, hoeveel kun je je veroorloven? Maak een lijst van je wensen en bepaal een realistisch budget. Onderzoek of er een starterslening beschikbaar is in jouw plaats of regio.
2. Doe onderzoek naar de woningmarkt
Om een goed idee te krijgen van wat er beschikbaar is binnen jouw budget, is het verstandig om onderzoek te doen naar de markt. Bekijk websites en platforms waarop huizen te koop worden aangeboden en maak gebruik van filters om je zoekopdracht te verfijnen. Bekijk ook de gemiddelde prijzen in de omgeving waar je wilt wonen.
3. Volg de training Huis Kopen
Als starter kan ik me voorstellen dat je twijfel om wel of geen aankoopmakelaar in te schakelen. Speciaal voor starters op de woningmarkt heb ik de training Huis Kopen ontwikkeld die jou volgens logische stappen door het aankoopproces begeleidt. Daarnaast is er ruimte voor een gratis adviesgesprek. Mocht je hierover twijfelen? Plan dan een afspraak via de website, of lees hier mijn verhaal!
Het bezichtigen van potentiële starterswoningen
Nu je een beter beeld hebt van wat je zoekt, is het tijd om potentiële starterswoningen te gaan bezichtigen. Dit is een belangrijke stap in het proces, waarbij je de woning kunt ervaren en beoordelen of het aan jouw wensen voldoet.
1. Gebruik een checklist voor bezichtigingen
Het is superhandig om een checklist te gebruiken voor elke bezichtiging die je doet. Denk aan punten zoals de staat van de woning, de locatie, voorzieningen in de buurt, etc. Zo kun je alle aspecten van de woning objectief beoordelen en vergelijken met andere woningen die je hebt bezocht. De checklist Huis Bezichtigen is te downloaden via onze website.
2. Stel vragen aan de verkoper/makelaar
Tijdens de bezichtiging is het belangrijk om (de juiste) vragen te stellen aan de verkoper of makelaar. Vraag bijvoorbeeld naar de reden van verkoop, de leeftijd van de woning, eventuele gebreken en recente renovaties. Deze informatie heb je nodig om later een bod te kunnen doen en eventueel de onderhandelingen te starten.
3. Neem de tijd om rond te kijken
Neem de tijd om de woning goed te bekijken en probeer je voor te stellen hoe het zou zijn om er te wonen. Let op details zoals de indeling, de lichtinval en de grootte van de kamers. Probeer ook de buurt te verkennen en ga na of je je daar prettig zou voelen.
Het aankoopproces
Als je eenmaal een starterswoning hebt gevonden, is het tijd om het aankoopproces in gang te zetten. Nu is het oppassen geblazen om geen onnodige fouten te maken. Vooral bij het bieden wil het nog weleens misgaan en raken mensen overenthousiast waardoor ze gekke dingen doen en minder scherp zijn.
1. Onderhandelen over de prijs
Wanneer er sprake is van een inschrijving zul je een "blind" bod moeten doen. Onderhandelen is voor de koper gunstiger maar bij een enorme belangstelling heb je vaak geen keus en wordt er meestal gekozen voor een inschrijving. Wanneer het toch lukt om te onderhandelen over de starterswoning is het belangrijk om dit spel goed te begrijpen. Laat emoties zoveel mogelijk achterwege en laat je niet gek maken.
2. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren
Om zeker te zijn van de onderhoudstoestand van de woning die je koopt, is het altijd verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Hierbij wordt gekeken naar eventuele gebreken en mogelijke kosten op korte- en lange termijn. Niemand zit naast de kosten koper te wachten op extra kosten voor achterstallig onderhoud of gebreken. Zorg ervoor dat je ook voldoet aan de onderzoeksplicht.
3. Sluit de hypotheek af
Als de mondelinge deal is gesloten moeten er nog een aantal zaken geregeld worden. Als het goed is heb je in het begin van je zoektocht naar een woning de hypotheekadviseur gekozen die de hypotheek voor je regelt. Zorg ervoor dat je de juiste stukken aanlevert zodat de hypotheekadviseur direct aan de slag kan gaan.
Andere belangrijke zaken zijn:
- Brochure
- Vragenlijst
- Koopovereenkomst
- Voorbehoud financiering
- Eindinspectie
- Notaris
Tot slot
Ik kan me voorstellen dat dit artikel nóg meer vragen oproept dan je al had. Maak gebruik van de training Huis Kopen en plan een gratis adviesgesprek in zodat ik je op weg kan helpen. Wist je dat er een overeenkomst is tussen succesvolle bieders die niet het hoogste bod hebben neergelegd, maar wel de woning hebben gekocht?
>> Startpunt naar je eerste huis
Veelgestelde vragen starterswoning kopen
1. Moet ik een aankoopmakelaar inschakelen bij het kopen van een starterswoning?
Met de training Huis Kopen heb je in eerste instantie voldoende om een huis te kopen zonder aankoopmakelaar. Maar er kunnen ook situaties zijn waarom je wel voor een aankoopmakelaar kiest. Een aankoopmakelaar heeft voor- en nadelen en kan niet meegefinancierd worden in je hypotheek.
2. Kan ik een starterswoning kopen zonder eigen geld?
Tegenwoordig kun je maximaal 100% van de taxatiewaarde lenen en moeten de kosten koper uit eigen middelen worden voldaan. Tenzij de taxatiewaarde een stuk hoger ligt dan de aankoopprijs. In sommige gevallen is het toch mogelijk om een starterswoning te kopen zonder eigen geld, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een starterslening of een gift van familie. De hypotheekadviseur kan je hierover adviseren.
3. Wat is het verschil tussen een bouwkundige keuring en een taxatie?
Een bouwkundige keuring richt zich op de technische staat van de woning, terwijl een taxatie de waarde van de woning bepaalt. Beide zijn belangrijk tijdens het aankoopproces van een starterswoning om inzicht te krijgen in de staat en waarde van de woning. De taxateur kijkt ook naar de bouwkundige aspecten van de starterswoning maar dan minder uitgebreid dan een bouwkundig inspecteur.